Srijeda, 24 Jula, 2024
Rubrika:

UŽIVO Zelenski: Od danas se računa početak članstva Ukrajine u EU; Putin: Ruska mirovna inicijativa realno može da zaustavi rat

Dva civila su povrijeđena i pričinjena je materijalna šteta u napadu ukrajinskih dronova tokom noći na Belgorodsku oblast u Rusiji, saopštio je guverner oblasti Vjačeslav Gladkov. Ruske snage granatirale su tokom jučerašnjeg dana gradove Odesu i Pokrovsk, saopštili su ukrajinski zvaničnici. Tvrde da je u Pokrovsku ubijeno pet osoba, od kojih su četvoro djeca, kao i da je 41 osoba povrijeđena. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski smijenio je komandanta združenih snaga Jurija Sodola i na tu poziciju postavio brigadnog generala Andrija Hnatova.

Rat u Ukrajini – 853. dan.

Generalštab Ukrajine: Najviše borbi na Pokrovskom pravcu

Od početka dana je došlo do 110 borbenih okršaja sa ruskim trupama na frontu, a najviše na Pokrovskom pravcu, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine na Fejsbuku.
“Ukrajinski branioci obuzdavaju nalet ruskih okupacionih snaga i nanose značajne gubitke neprijatelju”, navodi se u objavi Generalštaba.

Ističu da Rusija pojačava tempo ofanzivnih dejstava.

Rusija: Nalog za hapšenje Šojgua je dio hibridnog rata

Savjet bezbjednosti Rusije saopštio je da je nalog Međunarodnog krivičnog suda (MKS) za hapšenje bivšeg ministra odbrane Sergeja Šojgua “besmislen” i da je dio hibridnog rata protiv Moskve.

“Jurisdikcija MKS se ne proteže na Rusiju i (odluka) je donijeta kao dio hibridnog rata Zapada protiv naše zemlje”, navodi se u saoštenju Savjeta bezbjednosti, prenio je Rojters rusku agenciju TASS.

Zelenski o otvaranju pristupnih pregovora sa EU: Istorijski dan za Ukrajinu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izrazio je zadovoljstvo zbog zvaničnog otvaranja pregovora o pristupanju Ukrajine Evropskoj uniji (EU), uz ocjenu da je riječ o “istorijskom danu” za zemlju koja se više od dvije godine bori protiv ruske invazije.

„Danas je istorijski dan. Nikada nećemo dozvoliti da skrenemo sa puta ka ujedinjenoj Evropi, ka našem zajedničkom domu svih evropskih naroda. Domu koji mora biti u miru!“, poručio je ukrajinski predsjednik.

On je izrazio zahvalnost svima koji staju u odbranu Ukrajine i „timu koji čini sve da Ukrajina postane dio EU“.

Članice EU odobrile su da pristupni pregovori sa Ukrajinom i Moldavijom počnu 25. juna i usvojile pregovarački okvir.

Zelenski smijenio komandanta združenih snaga

U jučerašnjem ruskom napadu na Pokrovsk ubijeno je pet osoba, od kojih su četvoro djeca. Na meti je bila i Odesa. Moskva je saopštila da će proširivanjem “crne liste” odgovoriti na 14. paket sankcija Evropske unije. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski smijenio je komandanta združenih snaga.

Ruske snage granatirale su tokom jučerašnjeg dana gradove Odesu i Pokrovsk, saopštili su ukrajinski zvaničnici. Tvrde da je u Pokrovsku ubijeno pet osoba, od kojih su četvoro djeca, kao i da je 41 osoba povrijeđena.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski smijenio je komandanta združenih snaga Jurija Sodola i na tu poziciju postavio brigadnog generala Andrija Hnatova.

Evropska unija usvojila je 14. paket sankcija protiv Rusije, koji uključuje restriktivne mjere za još 116 pojedinaca i subjekata odgovornih za radnje koje narušavaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine.

Ministarstvo spoljnih poslova RF je sankcije ocijenilo nezakonitim i istaklo da će “značajno” proširiti svoju crnu listu, odnosno spisak ljudi kojima je zabranjen ulazak u Rusiju.

Vlade EU su se saglasile da iskoriste 1,4 milijarde eura od ruskih zamrznutih sredstava za nabavku oružja i drugu pomoć Ukrajini, nakon čega ih je Budimpešta optužila za “besramno“ kršenje pravila kako bi zaobišle mađarske primjedbe.

MKS izdao nalog za hapšenje Šojgua i Gerasimova

Međunarodni krivični sud izdao je danas nalog za hapšenje bivšeg ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua i načelnika Generalštaba Rusije Valerija Gerasimova zbog navodnih ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti, javlja Si-En-En.

Sud je saopštio da se njih dvojica navodno terete za dva ratna zločina: usmjeravanje napada na civilne objekte i uzrokovanje prekomjerne štete civilima ili civilnim objektima. Pored toga, optuženi su za zločine protiv čovječnosti.

Prema saopštenju Suda, navodni zločini se odnose na “veliki broj udara na brojne elektrane i podstanice” koje je Rusija izvršila širom Ukrajine između oktobra 2022. i marta 2023. godine.

MKS je ranije izdao naloge za hapšenje predsjednika Rusije Vladimira Putina i ruske zvaničnice Marije Lvove-Belove zbog navodne šeme deportacije ukrajinske djece u Rusiju.

Broj poginulih u napadu u Dagestanu dostigao 21

Moskva je saopštila da je broj poginulih u nedeljnom islamističkom terorističkom napadu u južnom ruskom regionu Dagestan porastao na 21.

Ranjeni policajac preminuo je u bolnici, saopštili su zvaničnici u utorak, povećavajući cifru sa ranijih ukupno 20.

U nedelju su islamski militanti napali crkve i sinagoge i pucali na policiju u gradovima Derbent i Mahačkala u pretežno muslimanskom regionu Sjevernog Kavkaza.

Neki ruski zvaničnici sugerisali su umješanost Zapada. Abdulhakim Gadžijev, poslanik Državne dume, tvrdi da „nema sumnje“ da su napadi povezani sa „obavještajnim službama Ukrajine i zemalja NATO-a“.

Municija iz češke inicijative stiže u Ukrajinu

Prva serija granata iz češke akcije kupovine municije za Ukrajinu stigla je u ratom razorenu zemlju, saopštio je Prag.

„Prva pošiljka municije iz naše inicijative stigla je u Ukrajinu prije izvesnog vremena. Radimo ono što je potrebno“, rekao je u utorak Petr Fiala, češki premijer.

Zvaničnici češke vlade rekli su prošlog mjeseca da će Ukrajina dobiti do 100.000 granata od 155 milimetara u junu putem ove inicijative.

U okviru projekta Češka je predvodila akciju prikupljanja sredstava izvan EU, nakon što je blok nije uspio da ispuni cilj da obezbijedi milion granata do kraja marta.

18 zemalja je potpisalo plan do sredine juna, rekao je Prag.

Fon der Lajen: Čestitam Moldaviji i Ukrajini početak pristupnih pregovora

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen saopštila je da je Evropska unija zvanično počela pristupne pregovore sa Ukrajinom i Moldavijom.

“Čestitam Moldaviji i Ukrajini početak pristupnih pregovora. Ovo je veoma dobra vijest za narod Ukrajine, Moldavije i cijele Evropske unije. Put koji je pred nama biće težak, ali pun mogućnosti”, napisala je Lajenova na mreži X.

Putin: Ruska mirovna inicijativa realno može da zaustavi rat

Mnogi zapadni političari nisu htjeli čak ni da se udube u suštinu novog ruskog predloga za regulisanje situacije u Ukrajini, iako ta inicijativa realno može da zaustavi rat, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Putin je u obraćanju učesnicima 10. međunarodnog naučno-ekspertskog foruma “Primakovska čitanja“ u Moskvi naveo da polazi od toga da će učesnici tog skupa razmotriti ideje Moskve za formiranje sistema ravnopravne i nedjeljive bezbjednosti na evroazijskom kontinentu, kao i novi mirovni predlog za rješavanje ukrajinske krize, prenosi agencija RIA Novosti.

“Za razliku od mnogih zapadnih političara, koji nisu htjeli ni da se udube u suštinu inicijative koju smo pokrenuli, vjerujem da će učesnici foruma razmotriti promišljeno i racionalno pristupiti njenom razmatranju i moći da vide da ona realno predviđa mogućnost prekida sukoba i njegovo političko i diplomatsko rješavanje”, rekao je Putin u govoru koji je pročitao pomoćnik ruskog predsjednika Jurij Ušakov.

Ušakov je rekao i da postoji sve veće razumijevanje u svijetu da ukrajinski konflikt neće biti moguće riješiti bez Rusije i ocijenio da je to jedini rezultat nedavne mirovne konferencije o Ukrajini, održane u Švajcarskoj.

Predsjednik Rusije je ranije iznio nove mirovne predloge za rješavanje sukoba u Ukrajini, koji predviđaju priznavanje statusa Krima, samoproglašenih DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti Ukrajine kao djelova Rusije, utvrđivanje nesvrstanog i beznuklearnog statusa Ukrajine, njena demilitarizacija i denacifikacija i ukidanje antiruskih sankcija. Ukrajinska strana je ovu inicijativu odbila.

Mirovni samit o Ukrajini održan je polovinom juna u hotelu Birgenštok iznad jezera Lucern u centralnoj Švajcarskoj uz učešće stotinak delegacija, ali ne i Rusije koja nije bila pozvana na skup.

Modi će posjetiti Rusiju, kaže Kremlj

Moskva je saopštila da Narendra Modi, indijski premijer, treba da posjeti Rusiju.

Jurij Ušakov, pomoćnik Vladimira Putina za spoljne poslove, rekao je da je poseta gospodina Modija u pripremi i da će datum zajednički biti objavljen u budućnosti.

Pod Modijevim vođstvom, Indija je izbjegavala da direktno osudi Rusiju, ali je pozvala na mirno rješenje u Ukrajini.

Ukrajina udarila na skladište municije u Rusiji

Ukrajina je u utorak tvrdila da je pogodila skladište municije u regionu Voronjež u Rusiji.

„Pogođeno je terensko skladište municije ruske agresorske vojske u Olhovatskom okrugu u ruskoj oblasti Voronjež“, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo odbrane.

Potvrđujući tvrdnje Ukrajine, Aleksandar Gusev, guverner Voronježa, rekao je da su dva njegova okruga „preko noći napala Ukrajina“. On je dodao da nema povrijeđenih civila.

Snimci lokalnih državnih medija pokazuju kako bukti vatra i nekoliko glasnih eksplozija koje odjekuju sa lokacije okružene poljima i drvećem.

Ukrajinska mornarica: Vježbe obuke u Škotskoj su od vitalnog značaja

Važnost vježbe lova na mine u škotskim vodama „ne može se potcijeniti“, rekao je visoki oficir ukrajinske mornarice.

U toku su završne pripreme za vežbu Sea Breeze 2024, koja će ukrajinskim mornarima pružiti nove vještine za pomoć u otkrivanju mina pod vodom, kao i obuku za postkonfliktno doba u Crnom moru.

Obuka će se odvijati na dva bivša broda Kraljevske mornarice, koja su prenamjenjena i data ukrajinskoj mornarici.

Komodor Dmitro Kovalenko, šef obuke u ukrajinskoj mornarici, rekao je: „Brodovi su potpuno sposobni i spremni za borbu.

„Oni su značajno pojačali naše napore. Takođe su našim brodskim posadama pružili priliku da steknu znanje o standardima NATO-a i da rade u skladu sa NATO standardima i procedurama.

„Ovde imamo širok spektar kurseva za obuku u Velikoj Britaniji, Sea Breeze okuplja sve ove grupe, sve ove ljude koji su ovde obučeni i praktičniji je, više u terenskoj obuci rudarskih vještina, tako da je značaj Sea Breeze-a ne može se potcijeniti.”

Dva civila povrijeđena u ukrajinskom napadu na Belgorodsku oblast

Dva civila su povrijeđena i pričinjena je materijalna šteta u napadu ukrajinskih dronova tokom noći na Belgorodsku oblast u Rusiji, saopštio je guverner oblasti Vjačeslav Gladkov.

On je naveo u objavi na Telegramu da je tokom noći šest ukrajinskih bespilotnih letjelica napalo gradski okrug Jakovljevski u Belgorodskoj oblasti, prenosi agencija RIA Novosti.

Gladkov je precizirao da su dva civila u napadu lakše povrijeđena i da je pričinjena materijalna šteta na nekoliko stambenih objekata i vozila.

Ranije je Gladkov izvijestio da je ruska protivvazdušna odbrana oborila nekoliko vazdušnih ciljeva iznad Belgoroda i Belgorodske oblasti.

Rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da je tokom noći uništeno 29 dronova iznad Belgorodske oblasti i jedan iznad Voronješke oblasti, navodi agencija RIA Novosti.

Fidan: Erdogan planira razgovore sa Putinom u Kazahstanu

Turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan izjavio je da predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan planira da se sretne sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom u Kazahstanu.

Erdogan očekuje da će razgovarati sa Putinom na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju od 3. do 4. jula u Astani, prenijela je agencija RIA novosti.

Na dnevnom redu pregovora dvojice lidera biće situacija u Ukrajini, bilateralna pitanja i posebno izgradnja gasnog čvorišta u Turskoj, javila je ranije televizija Haberturk, pozivajući se na neimenovane izvore.

“U narednim danima, predsjednik će se vjerovatno sastati sa Putinom u Kazahstanu”, rekao je Fidan.

Nebenzja: Nema sumnje u umiješanost SAD u napad na Sevastopolj

Nema sumnje da su SAD direktno umiješane u smrtonosni teroristički napad koji je Ukrajina izvršila na Sevastopolj, izjavio je ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja.

“Činjenica da su SAD direktno umiješane u ovaj zločin je van svake sumnje”, rekao je Nebenzja novinarima u UN.

Istakao je da Vašington i njegovi saveznici ohrabruju Kijev da izvrši terorističke napade na civile.

Ruski diplomata je najavio da će ovaj “teroristički napad ukrajinske vojske biti jedna od tema razgovora na sjednici Savjeta bezbjednosti UN u julu”.

“Dosadašnja reakcija UN na teroristički napad Ukrajine u Sevastopolju govori o njihovim dvostrukim standardima”, uvjeren je Nebenzja.

“Nismo iznenađeni što zapadni mediji ćute o ovoj tragediji, oni nisu zainteresovani za živote ruskih civila, kršenje međunarodnog prava, ovo je jasan primjer dvostrukih standarda Sekretarijata UN”, rekao je ruski diplomata novinarima.

Ruske snage granatirale Odesu i Pokrovsk

Ruske snage granatirale su tokom jučerašnjeg dana gradove Odesu i Pokrovsk, saopštili su ukrajinski zvaničnici. Tvrde da je u Pokrovsku ubijeno pet osoba, od kojih su četvoro djeca, kao i da je 41 osoba povrijeđena.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski smijenio je komandanta združenih snaga Jurija Sodola i na tu poziciju postavio brigadnog generala Andrija Hnatova.

Evropska unija usvojila je 14. paket sankcija protiv Rusije, koji uključuje restriktivne mjere za još 116 pojedinaca i subjekata odgovornih za radnje koje narušavaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine.

Ministarstvo spoljnih poslova RF je sankcije ocijenilo nezakonitim i istaklo da će “značajno” proširiti svoju crnu listu, odnosno spisak ljudi kojima je zabranjen ulazak u Rusiju.

Vlade EU su se saglasile da iskoriste 1,4 milijarde eura od ruskih zamrznutih sredstava za nabavku oružja i drugu pomoć Ukrajini, nakon čega ih je Budimpešta optužila za “besramno“ kršenje pravila kako bi zaobišle mađarske primjedbe.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve