Četvrtak, 25 Jula, 2024
Rubrika:

UŽIVO Izraelski lovci gađaju položaje Hezbolaha u Libanu; SAD oprezno optimistične po pitanju pregovora

Portparol Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi rekao je da se SAD nada da će Izrael i Hamas ipak moći da postignu dogovor o prekidu vatre između zarobljenika. ''Oprezno smo optimistični da se stvari kreću u dobrom smjeru'', rekao je Kirbi u televizijskom intervjuu odgovarajući na pitanje je li dogovor o prekidu vatre blizu. Kan Junis na jugu Gaze uglavnom je pretvoren u pijesak i ruševine, rekao je Muhanad Hadi, humanitarni koordinator UN-a za okupirano palestinsko područje.

Sve više “tijela na ulicama” u Gazi a najmanje 30 Palestinaca je ubijeno kad su izraelski vojnici upali u gradsku četvrt Tal al-Hawa, kaže portparol civilne zaštite Gaze, Mahmoud Bassal.

Izraelska naredba o evakuaciji cijelog grada Gaze uzrokuje ”masovnu patnju”, kaže portparol UN-a. Procjenjuje se da više od 300.000 Palestinaca živi na sjeveru ratom razorenog područja, prema UN-ovoj agenciji za humanitarnu pomoć.

Strani ljekari u Gazi: Izrael koristi specijalne gelere za sakaćenje i njima cilja djecu

Izraelsko naoružanje koje se koristi u Gazi dizajnirano je da raspršuje ogroman broj malih gelera i nanosi užasne povrede civilima, a nesrazmjerno pogađa djecu, piše Gardijan na osnovu svedočenjah stranih hirurga.

Ljekari kažu da su mnoge smrti, amputacije i rane koje su zauvjek promijenile život njihovih najmlađih pacijenata prouzrokovane ispaljivanjem projektila i granata u oblastima prepunim civila, kojima su dodati specijalni metalni elementi napravljeni da se rasparčaju u jako sitne komadiće.

Netanjahu: Privržen sam okvirnom sporazumu o prekidu vatre u Gazi

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da ostaje privržen okviru o prekidu vatre u Gazi o kojem se pregovara i optužio palestinsku islamističku grupu Hamas da postavlja zahtijeve koji su mu u suprotnosti.

“Posvećen sam okvirnom sporazumu za oslobađanje naših talaca, ali ubice iz Hamasa se drže zahtjeva koji su u suprotnosti sa okvirom, koji ugrožavaju Izrael”, rekao je Netanjahu, prenio je Rojters.

On je obećao da će Izrael nastaviti rat protiv Hamasa sve dok ne postigne sve ciljeve, prenio je Tajms ov Izrael.

“Odlučni smo da upotpunimo pobjedu”, rekao je izraelski premijer na ceremoniji dodele diploma u oficirskoj školi Izraelskih odbrambenih snaga (IDF).

Netanjahu je naveo ciljeve rata kao eliminaciju vlasti Hamasa u Pojasu Gaze, povratak svih izraelskih talaca kući, sprječavanje svake buduće prijetnje Izraelu iz Gaze i povratak raseljenih Izraelaca u svoje domove na jugu i sjeveru.

“Ima onih koji pitaju koliko će trajati kampanja. Imam dvije riječi: Do pobjede. Do pobjede, čak i ako bude potrebno vrijeme”, istakao je on.

Salivan: Treba usaglasiti mnogo detalja za postizanje sporazuma o prekidu vatre u Gazi

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džejk Salivan izjavio je da je potrebno da veliki broj detalja bude usaglašen kako bi se obezbijedio dogovor između Izraela i Hamasa o prekidu vatre u Pojasu Gaze i oslobađanju talaca.

Ocijenio je da to ne znači da je postizanje dogovora veoma daleko jer je, kako je naveo, najvažnije da sve strane pristupe pregovorima sa dobrom voljom za postizanje sporazuma.

Salivan je rekao novinarima da nije došlo do promjene u odluci SAD da pauziraju isporuku bombi od oko 900 kilograma Izraelu.

On je najavio da će američki predsjednik Džozef Bajden uskoro dati najnovije informacije o pregovorima o prekidu vatre u Pojasu Gaze.

Ukazao je da će operacije u privremenom pristaništu na obali Sredozemnog mora, koje je napravljeno za isporuku humanitarne pomoći za Pojas Gaze, biti završene uskoro i da će fokus sa isporuke pomoći biti pomjeren na njenu distribuciju širom palestinske enklave.

Katarski i egipatski posrednici, uz podršku SAD, pojačali su napore ove sedmice da se zaključi sporazum o prekidu vatre koji ima za cilj okončanje rata u Pojasu Gaze i oslobađanje izraelskih talaca koje drži Hamas.

Bajden je krajem maja detaljno iznio predlog za prekid vatre u tri faze, oslobađanje talaca koje drži Hamas i palestinskih zatvorenika iz Izraela, povlačenje Izraela iz Pojasa Gaze i obnovu enklave. Hamas je prihvatio ključni dio američkog plana, odustajući od zahtjeva da se Izrael prvo obaveže na trajni prekid vatre prije potpisivanja sporazuma.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu insistira na tome da sporazum ne smije da spriječi Izrael da nastavi borbe dok se ne ispune njegovi ratni ciljevi, odnosno potpuno uništenje Hamasa.

Izrael: U UNRVA radi 100 operativaca Hamasa, zatraženo njihovo otpuštanje

Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova tvrdi da je u Agenciji UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRVA) zaposleno 100 terorista operativaca Hamasa i zatražilo od te organizacije da ih odmah otpusti.

U pismu šefa biroa za Bliski istok izraelskog Ministarstva spoljnih poslova Amira Vajsbroda navodi se da je prisustvo terorista Hamasa u UNRVA “kontinuirani razlog za zabrinutost” izraelskih zvaničnika, prenosi Foks njuz.

“Proteklih mjeseci Izrael je otkrio da je UNRVA u Pojasu Gaze zaposlila na stotine terorista, pretežno pripadnika Hamasa i Palestinskog islamskog džihada (PIJ), a neki od njih zauzimaju visoke pozicije u organizaciji UN ili u Hamasu”, kaže se u pismu.

Vajsbrod je dodao da je u pismu priložen dokument sa imenima 100 pripadnika Hamasa koji su trenutno zaposleni u UNRVA u Gazi.

On je naveo da je to samo mali dio terorista operativaca koje zapošljava ta organizacija UN, kao i da će u budućnosti objelodaniti još njihovih imena.

“Izrael očekuje od vaše organizacije da odmah otpustite svakog pripadnika Hamasa ili PIJ, a njihov rad u UNRVA predstavlja rizik po bezbjednost Izraela i predstavlja kršenje principa neutralnosti”, ukazao je u pismu, dodajući da će spisak sa imenima biti upućen i glavnim donatorima UNRVA.

Izraelska vlada je u više navrata slala dokumente i fotografije sa dokazima da teroristi Hamasa rade u organizaciji UN, a ova agencija je ranije prihvatala autentičnost tih informacija.

U januaru je generalni komesar UNRVA Filip Lazarini saopštio da je otpustio članove osoblja koji su učestvovali u napadima Hamasa na Izrael 7. oktobra i pokrenuo istragu tim povodom.

Lazarini je, međutim, nedavno odbacio kritike Izraela na račun svoje organizacije, navodeći da ta zemlja sada želi da okonča operacije UNRVA, i da će, ako se ne suprotstave, sljedeće na redu biti druge međunarodne agencije i organizacije UN što bi dodatno potkopalo multilateralni sistem.

Izraelski lovci gađaju položaje Hezbolaha u Libanu

Izraelski borbeni lovci gađaju položaje Hezbolaha na jugu Libana, a mete su zgrade koje koristi ta libanska grupa, saopštava izraelska vojska.

“Među metama bile su vojne zgrade koje koristi grupa u oblastima Jarin, Ramija El Džibin i Tir Harfa”, navodi izraelska vojska.

SAD izdvojile još 100 miliona dolara pomoći za Palestince u Gazi i na Zapadnoj obali

SAD su izdvojile dodatnih 100 miliona dolara pomoći za Palestince u Pojasu Gaze i na okupiranoj Zapadnoj obali, saopštila je američka Agencija za međunarodni razvoj (USAID).

U saopštenju se navodi da će ta sredstva biti uplaćena za finansiranje pomoći Svjetskog programa za hranu (WFP) Ujedinjenih nacija, kao i za logističku podršku za sigurnu i efikasnu isporuku humanitarne pomoći za Palestince u Pojasu Gaze.

Ističe se da su SAD nakon najnovije pomoći USAID-a, Palestincima od početka rata u Pojasu Gaze uputile pomoć od više od 774 miliona dolara.

Agencije za pomoć saopštile su da pomoć ne stiže do Palestinaca u Pojasu Gaze zbog loše bezbjednosne situacije.

Erdogan: Bajden i SAD saučestvuju u ratnim zločinima Izraela

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da američki predsjednik Džozef Bajden i njegova administracija saučestvuju u, kako je naveo, ratnim zločinima Izraela i kršenju međunarodnog prava u konfliktu u Gazi.

On je istovremeno u intervjuu Njusviku pozvao na sankcije protiv Izraela. Erdogan je kazao da izraelsko “brutalno ubijanje” civila u udarima na bolnice i centre za prikupljanje pomoći predstavlja ratne zločine.

On je dodao da se SAD, međutim, ne obaziru na to i pružaju Izraelu najveću podršku.

Turski lider je kazao da je pravo pitanje koje se postavlja u ovom trenutku ko će i kakve sankcije uvesti Izraelu zbog kršenja međunarodnih zakona, ali da na to niko ne daje odgovor.

Govoreći o srdačnim odnosima Turske sa Rusijom i Kinom i nedavnim kontaktima sa grupom BRIKS i Šangajskom organizacijom za saradnju, Erdogan je kazao da Ankara sprovodi takvu diplomatiju koja ne može da isključi kontakte sa akterima izvan Zapada.

“Mi smo nepokolebivljivi saveznik NATO-a, ali smatramo da to ne ometa našu sposobnost da uspostavimo pozitivne odnose sa zemljama kao što su Kina i Rusija”, poručio je on.

Hamas: Nemamo nove informacije o pregovorima

Posrednici nam još nisu prenjeli nove informacije u vezi sa pregovorima o prekidima vatre u Pojasu Gaze, saopštio je Hamas.

Palestinska grupa, takođe, optužila je Izrael da “odugovlači” da bi dobio na vremenu i spriječio trenutnu rundu pregovora, prenosi RTS.

Galant sa Mekgurkom o sporazumu za puštanje talaca i isporuci oružja

Izraelski ministar odbrane Joav Galant rekao je da se u Tel Avivu sastao sa američkim izaslanikom za Bliski istok Bretom Mekgurkom sa kojim je razgovarao o napretku u postizanju sporazuma o oslobađanju talaca iz Gaze.

Galant je naveo da je bilo riječi i o “isporuci kritične municije, od kojih će neke u narednim danim biti poslate Izraelu”.

Za 24 sata stradalo 50 Palestinaca

Najmanje 38.345 Palestinaca je ubijeno, a 88.295 njih je povrijeđeno u izraelskoj vojnoj ofanzivi na Gazu od 7. oktobra, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje vodi Hamas.

Oko 50 Palestinaca je ubijeno, a 54 njih su ranjena u protekla 24 sata, dodalo je Ministarstvo, prenosi RTS.

IDF: Ubili smo odgovorne za napad iz Rafe

Izraelska vojska (IDF) saopštila je da je ubila teroriste koji stoje iza raketnog napada koji je bio usmjeren iz Rafe ka izraelskim pograničnim zajednicama.

U napadu je lansirano pet raketa, a sve su oborene pomoću izraelskog odbrambenog sistema “gvozdena kupola”, prenosi RTS.

Naređenje stanovnicima grada Gaze da se evakuišu

Izraelska vojska je poručila svim stanovnicima grada Gaze da se evakuišu, usred pojačanih operacija na sjeveru grada.

Na lecima, koji su bačeni iz aviona, piše da svi stanovnici grada napuste tu “opasnu borbenu zonu”, preko određenih sigurnih ruta.

UN su saopštile da su duboko zabrinute zbog izdatih naređenja za evakuaciju.

Procenjuje se da u gradu Gaza još uvek živi više od četvrt miliona ljudi, prenosi RTS.

Ispaljeno pet raketa iz Rafe na Izrael

Izraelska vojska saopštila je da je presrela pet raketa koje su ispaljene iz oblasti Rafe na jug Izraela.

IDF: Ubijena dva hamasovca, nađeno skladište oružja u objektu UNRVA

Izraelska vojska saopštila je da je ubila dva operativca Hamasa u napadu na centralni dio Pojase Gaze.

IDF, takođe, navodi da je u objektu Agencije Ujedinjenih nacija za palestinske izbeglice (UNRVA) pronašla velike količine oružja, uključujući dronove, granate i snajperske puške, prenosi RTS.

Više od 30 osoba ubijeno u naselju Tal al-Hawa, kaže portparol Civilne zaštite

Mahmoud Bassal, portparol Civilne zaštite Gaze kaže da su izraelske snage u području Tal al-Hawa u gradu Gazi. Do sada je ubijeno više od 30 ljudi, rekao je, dodajući da su izraelski vojnici pucali na timove kada su pokušali da dođu do njih.

“Primili smo desetine poziva od tamošnjih stanovnika koji govore da tijela pune ulice”, rekao je Bassal.

Bijela kuća ‘oprezno optimistična’ u pogledu mirovnih pregovora u Gazi

Portparol Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi rekao je da se SAD nada da će Izrael i Hamas ipak moći da postignu dogovor o prekidu vatre između zarobljenika.

”Oprezno smo optimistični da se stvari kreću u dobrom smjeru”, rekao je Kirbi u televizijskom intervjuu odgovarajući na pitanje je li dogovor o prekidu vatre blizu.

“Još uvijek postoje praznine između dvije strane. Vjerujemo da se te praznine mogu suziti, a to je ono što Brett McGurk i direktor CIA-e Bill Burns upravo sada pokušavaju učiniti”, rekao je.

Američki izaslanik za Bliski istok McGurk i Burns trenutno su u Egiptu gdje se sastaju sa svojim egipatskim, izraelskim i jordanskim kolegama, a “nastavak rasprave” planiran je u sljedećih nekoliko dana, prema Kirbyju.

Šef Hamasa Ismail Haniyeh upozorio je da bi tekući smrtonosni izraelski vojni napadi u Gazi, koji su posljednjih dana porasli, mogli pregovore vratiti na početak.

Kan Junis pretvoren u ‘pijesak i ruševine’

Kan Junis na jugu Gaze uglavnom je pretvoren u pijesak i ruševine, rekao je Muhanad Hadi, humanitarni koordinator UN-a za okupirano palestinsko područje.

Hadi je u utorak bio u Kan Junisu u rijetkoj posjeti vanjskog zvaničnika opkoljenoj enklavi i kaže da je svaka zgrada koju je ondje vidio na neki način oštećena.

Prošle sedmice Izrael je naredio prisilno raseljavanje 250.000 Palestinaca iz istočnog Kan Junisa, prema procjenama UN-a.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve