Srijeda, 29 Novembra, 2023
Rubrika:

UŽIVO Izraelska vojska objavila snimke: Hamas je skrivao taoce u bolnici Al-Shifa i tamo ih ubijao; Bajden: Nisam za prekid vatre u Gazi

Najmanje 15 Palestinaca ubijeno je rano jutros u izraelskom bombardovanju centralnog i južnog dijela Pojasa Gaze, javila je palestinska novinska agencija Wafa. Bijela kuća negirala je da je postignut sporazum o oslobađanju talaca iz Gaze u zamjenu za petodnevnu pauzu u borbama, prenio je Rojters.

Danas je 44. dan sukoba izraelske vojske i Hamasa.

Izraelske odbrambene snage saopštile su da proširuju operacije u Pojasu Gaze. Sa druge strane, Ministarstvo zdravlja, koje vodi Hamas, navelo je da se broj ubijenih Palestinaca popeo na 12.300, uključujući 5.000 djece.

Macron rekao Netanyahuu da je u ratu u Gazu bilo previše civilnih žrtava

Francuski predsjednik Emmanuel Macron razgovarao je s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i poručio mu da je u ratu s Hamasom bilo previše civilnih žrtava.

Naglasio je apsolutnu nužnost razlikovanja terorista od stanovništva, navodi francusko predsjedništvo.

Makron je razgovarao i s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abbasom, te osudio nasilje nad civilima na Zapadnoj obali.

Makron je nedavno za BBC rekao da Izrael mora prestati ubijati žene i bebe.

Times of Israel izvještava da je Francuska ranije danas poslala nosač helikoptera u Egipat da služi kao plutajuća bolnica za palestinske civile u Gazi.

SZO dala nove detalje o bebama iz Gaze: “Većina ima ozbiljne infekcije”

Svaka od 31 bebe evakuisane iz bolnice Al-Shifa boluje od ozbiljnih infekcija, rekao je Richard Brennan, regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije za hitne slučajeve.

Izraelska vojska: Hamas je skrivao taoce u bolnici Al-Shifa i ubijao ih tamo

Izraelska vojska je večeras održala konferenciju za medije na kojoj je optužila Hamas da je skrivao i ubijao taoce u bolnici Al-Shifa u Gazi.

“>

 

Bajden: Nisam za prekid vatre u Gazi

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden odbacio je pozive na prekid vatre u Gazi, navodeći da se time neće postići mir.

“Sve dok se Hamas drži svoje ideologije uništenja, prekid vatre nije mir. Hamas će svaki prekid vatre iskoristiti za obnovu zaliha raketa, regrupisanje boraca i ponovno pokretanje napada na nedužne”, naveo je Bajden u tekstu za “Vašington post”.

Istakao je, međutim, da treba prekinuti ciklus neprekidnog nasilja.

“Naš cilj ne bi trebalo da bude zaustavljanje rata danas, rat treba okončati zauvijek. Treba prekinuti ciklus neprekidnog nasilja, te izgraditi nešto snažno u Gazi i širom Bliskog istoka kako se istorija ne bi ponavljala”, dodao je američki predsjednik.

BBC: Izrael gradi slučaj kako bi opravdao svoje operacije u bolnici al-Shifa

Izrael vjeruje da počinje stvarati uvjerljiv slučaj kako bi opravdao svoju operaciju u bolnici Al-Shifa, piše BBC-jev dopisnik Nick Beake.

Izraelska je vojska u više navrata govorila da Hamas ima veliki štab tačno ispod medicinskog centra, i to je bilo opravdanje za intenzivnu vojnu operaciju, čak i dok su hiljade civila ostale tamo, dodaje.

Izraelske odbrambene snage (IDF) danas tvrde da su objavile još dokaza, čini se da žele pokazati što je njihova operacija otkrila, piše Beake u svojoj kratkoj analizi.

IDF je danas objavio snimku na kojoj je, kako tvrdi, Hamasov tunel ispod bolnice Al-Shifa, za što kažu da “jasno dokazuje da brojne zgrade u bolničkom kompleksu Hamas koristi kao paravan za terorističku infrastrukturu i aktivnosti”.

Hamas je ovo dosad uvijek poricao, kao i ljekari s kojima je BBC razgovarao proteklih nekoliko dana, a koji su cijelo vrijeme bili u bolnici.

BBC dodaje da nije mogao provjeriti vjerodostojnost snimka koju je večeras IDF objavio.

Hamasovo ministarstvo objavilo nove brojke umrlih i ozlijeđenih

Najmanje 13.000 Palestinaca ubijeno je, a 30.000 ozlijeđeno u Gazi od 7. oktobra, prema vladinom uredu za medije kojim upravlja Hamas.

Najmanje 5500 mrtvih su djeca, a 3500 žene, dodaje se u saopštenju.

Izrael: Odobreni su planovi za nastavak kopnene borbe u Gazi

Izraelska vojska objavila je na X-u da su sinoć odobreni planovi za “nastavak kopnene borbe i manevrisanja u Pojasu Gaze”.

Nije jasno znači li to da će se izraelska kopnena operacija proširiti na jug Gaze.

Ranije ove sedmice leci su podijeljeni stanovnicima Khan Younisa na jugu, upozoravajući ih da se evakuišu prije izraelske vojne aktivnosti tamo.

Hamasovo ministarstvo: Osam beba je umrlo zbog nehigijenskih uslova

Dok je 31 prerano rođena beba evakuirana iz bolnice Al-Shifa u Gazi, još ih je osam umrlo zbog nehigijenskih uslova, tvrdi ministarstvo zdravlja Gaze kojim upravlja Hamas.

Nekih 259 ranjenih osoba i dalje je u medicinskom kompleksu, rekao je portparol Ashraf al Qedrah.

Specijalizovani medicinski timovi i dalje su prisutni s ranjenima jer smo odbili da medicinski timovi odu ako ne ode i zadnji ranjenik, rekao je.

“Pokušavamo s Ujedinjenim nacijama odvesti njih i medicinske timove u bolnice u Pojasu Gaze i drugima izvan Pojasa.”

UN: Rat dostiže tačku s koje nema povratka

Rat dostiže tačku s koje nema povratka kada se sva pravila ne poštuju, izjavio je čelnik velike UN-ove agencije za pomoć.

Bilo je direktnih pogodaka na 17 objekata Agencije Ujedinjenih naroda za pomoć i rad od 7. oktobra, gdje su se sklonile hiljade raseljenih Palestinaca, rekao je generalni povjerenik Philippe Lazzarini, ne precizirajući ko je izveo napade.

Među njima su dvije škole pogođene u petak i subotu, al Falah/Zeitoun i al Fakhoura, u kojima se sklonilo do 11.000 ljudi, rekao je.

“Ovo je još jedan dokaz da niko i nigdje nije siguran u Gazi. Još jednom su pogođena skloništa koja su trebala pružiti sigurnost i zaštitu civilima, pri čemu su poginuli mnogi ljudi, uključujući djecu”, rekao je Lazzarini.

“Ova djela ne samo da su očigledno u suprotnosti s pravilima ratovanja, ona takođe pokazuju potpuno nepoštivanje čovječanstva.”

“UNRWA redovito dijeli koordinate ovih zgrada sa stranama u sukobu. Ovaj opaki rat dotiže tačku s koje nema povratka kada se sva pravila ne poštuju, uz otvoreno zanemarivanje života civila”, zaključio je.

Izrael: Huti su oteli brod u Crvenom moru

Izrael je objavio da su jemenski Huti zaplijenili britanski teretni brod kojim upravlja japanska firma, opisavši taj incident “iranskim činom terorizma” s posljedicama za međunarodnu pomorsku sigurnost.

“Bebe iz Al-Shife sjutra će prenaciti u Egipat”

Stižu nove informacije o evakuisanoj 31 bebi iz bolnice Al-Shifa.

Zdravstveni zvaničnici u Gazi rekli su Reutersu da je 30 njih prebačeno u drugu bolnicu južnije i da će sjutra biti prevezeni u Egipat.

Razlog razlike u broju beba nije jasan. Ranije su Svjetska zdravstvena organizacija i Palestinski Crveni polumjesec rekli da je 31 osoba prevezena iz Al-Shife.

Snimak koju je objavilo ministarstvo zdravstva Gaze kojim upravlja Hamas pokazuje kako se neka od te djece evakuisana iz jedinice intenzivne njege.

Bijela kuća: Postignut je značajan napredak u pregovorima oko talaca

Zamjenik savjetnika za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Jon Finer rekao je za ABC News u SAD-u da su pregovori o oslobađanju talaca držanih u Gazi u vrlo osjetljivoj fazi.

“Postignut je značajan napredak posljednjih dana, posljednjih sati”, rekao je Finer.

“Neka od pitanja, bilo da se radilo o nesuglasicama, sada su ili sužena ili je postignuto razumijevanje, ali ono nije potpuno”, dodao je.

Finer je dodao da bi bilo prerano reći da je dogovor neizbježan, s obzirom na to koliko su blizu bili u prošlosti.

Novi detalji o spašenim bebama

Tedros Adhanom Ghebreyesus, glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), izrazio je divljenje zdravstvenim radnicima u Gazi.

Potvrdio je da je 31 “vrlo bolesna beba” evakuisana te da sve bebe sad primaju “hitnu njegu” u porodilištu u Rafahu, južno od Gaze.

“Planiraju se dalje misije hitnog transporta preostalih pacijenata i zdravstvenog osoblja iz bolnice Al-Shifa, čekaju se garancije sigurnog prolaza”, napisao je.

Najmanje 30 prijevremeno rođenih beba evakuisano iz bolnice Al-Šifa

Ministarstvo zdravlja u Pojasu Gaze saopštilo je danas da je najmanje 30 prijevremeno rođenih beba evakuisano iz bolnice Al-Šifa i da će biti prebačene u bolnice u Egiptu.

Portparol Ministarstva Medhat Abas je izjavio u telefonskom razgovoru za AP da su bebe danas evakuisane.

Predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) su posjetili tu bolnicu u subotu uveče i saopštili da su 32 bebe među desetinama pacijenata u kritičnom stanju u bolnici, u koju su u srijedu ušli izraelski vojnici.

Za sada međutim nije jasna razlika u broju beba, naveo je AP.

Tim UN je ranije danas saopštio da je u bolnici Al-Šifa ostao 291 pacijent pošto su izraelski vojnici evakuisali ostale pacijente, zaposlene i raseljene Palestince koji su se sklonili tamo.

Ostali su, osim beba, u izuzetno kritičnom stanju, povrijeđeni pacijenti s inficiranim ranama i oni sa povredama kičme koji ne mogu da se kreću.

Obilazak bolnice trajao je jedan sat pošto je odatle otišlo oko 2.500 raseljenih ljudi, pacijenata koji mogu da hodaju i medicinskog osoblja, saopštila je SZO koja je predvodila misiju.

Sa pacijentima je ostalo 25 zdravstvenih radnika.

Izrael već dugo tvrdi da Hamas ima komandni punkt u bolnici i ispod nje.

Bolnica je postala ključni cilj rata protiv te islamske ekstremističke organizacije vladajuće u Gazi, poslije napada na jug Izraela pre šest nedjelja.

Hamas i zaposleni u bolnici su porekli optužbe Izraela.

Izraelski vojnici su u bolnici, pretražuju je danima i kažu da su našli oružje. Novinarima su pokazali ulaz u tunel.

AP nije mogla nezavisno da potvrdi ono što izraelska strana kaže da je nađeno.

Jučerašnji masovni odlazak iz bolnce Izrael je predstavio kao dobrovoljan, ali je SZO rekla da je evakuacija naređena i oni koji su ostali su je opisali kao prinudni egzodus.

UN: Sa sjevera ka jugu Gaze u subotu izbjeglo oko 10.000 ljudi

Oko 10.000 ljudi izbjeglo je sa sjevera Pojasa Gaze ka jugu tokom subote, saopštila je Kancelarija Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA).

U saopštenju se navodi da je ta brojka zasnovana na procjenama posmatrača UN-a na terenu uz napomenu da među izbjeglima ima i maloljetnika bez pratnje.

Borelj: Mora se primijeniti odluka SB UN-a o humanitarnim pauzama

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj rekao je u da se rezolucija Savjeta bezbjednosti UN o humanitarnim pauzama u Gazi mora primijeniti.

“Odluke Savjeta bezbjednosti nisu samo riječi. One se moraju primijeniti“, rekao je Borelj na zajedničkoj konferenciji za novinare sa katarskim premijerom u Dohi.

Katarski premijer: “Manji” izazovi ostali do postizanja sporazuma o taocima

Šeik Muhamed bin Abdulrahman el Tani, katarski premijer rekao je da je uvjeren da će sporazum o oslobađanju taoca između Izraela i Hamasa biti postignut, dodajući da su još ostali “veoma mali” izazovi.

“To su samo praktični i logistički izazovi“, rekao je šeik Muhamed na zajedničkoj konferenciji za novinare sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepom Boreljom u Dohi.

Huti prijete napadima na sve brodove koji su povezani sa Izraelom

Portparol jemenskih Huta koje podržava Iran, Jahja Sarea, rekao je da će grupa gađati sve brodove u vlasništvu ili kojima upravljaju izraelske kompanije ili koji nose izraelsku zastavu, objavljeno je Telegram kanalu grupe.

Portparol je pozvao sve zemlje da povuku svoje građane koji rade u okviru posada takvih brodova.

Ministarstvo zdravlja Gaze: UN evakuisao 30 beba iz bolnice Al Šifa

Ministarstvo zdravlja Gaze koje je pod upravom Hamasa je saopštilo kako je tim Ujedinjenih nacija evakuisao 30 prijevremeno rođenih beba iz bolnice Al Šifa.

WAFA: Izraelske vazdušne snage su tokom noći bombardovale centralni i južni dio Gaze, ubijeno je najmanje 15 ljudi

Izraelske snage su tokom noći bombardovale središnji i južni dio Gaze, pri čemu je poginulo najmanje 15 ljudi, javlja palestinska novinska agencija WAFA.

“Trinaest je ubijeno u vazdušnom napadu na izbjeglički kamp Nuseirat u centralnoj Gazi. Južnije u Kan Junisu, ubijene su žena i njena malena kćerka”, dodaje se, prenosi Index.

Bijela kuća negirala da je postignut dogovor sa Hamasom o taocima

Bijela kuća negirala je da je postignut sporazum o oslobađanju talaca iz Gaze u zamjenu za petodnevnu pauzu u borbama, prenio je Rojters.

Portparol Bijele kuće je rekao da Izrael i Hamas nisu postigli dogovor o privremenom prekidu vatre, dodajući da SAD nastavljaju da rade na postizanju sporazuma.

Drugi, neimenovani američki zvaničnik je takođe potvrdio da nema dogovora.

Prethodno je “Vašington post” naveo u subotu, citirajući osobe upoznate sa ovim pitanjem, da su Izrael, SAD i Hamas postigli dogovor da se oslobodi nekoliko desetina žena i djece iz Gaze, koji su oteti 7. oktobra.

Wafa: Najmanje 15 osoba poginulo u bombardovanju centralnog i južnog dijela Gaze

Najmanje 15 Palestinaca ubijeno je rano jutros u izraelskom bombardovanju centralnog i južnog dijela Pojasa Gaze, javila je palestinska novinska agencija Wafa.

Rojters navodi da je 13 ljudi ubijeno u domu u kampu Nusejrat u centralnom dijelu Pojasa Gaze, dok su žena i dijete poginuli u južnom gradu Kan Junis.

U subotu ujutro je u vazdušnom napadu, u stambenom delu Kan Junisa ubijeno 26 ljudi, a ranjeno 23, rekli su palestinski zdravstveni zvaničnici iz Pojasa Gaze.

SZO: Bolnica Al Šifa kao zona smrti

Grupa humanitarnih radnika Ujedinjenih nacija posjetila je palestinsku bolnicu Al Šifa na sjeveru Gaze i navela da je ta medicinska ustanova postala “zona smrti” gdje su očigledni znakovi da je bilo granatiranja i pucnjave, saopštila je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

 

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve