Četvrtak, 25 Jula, 2024
Rubrika:

Uragan Beril prerastao u oluju treće kategorije i još jača: Donosi vjetrove opasne po život Karibima

NHC je upozorio ta ostrva da se pripreme za količinu do 15 centimetara kiše. Istovremeno, objavljeno je i da će Beril podići nivo vode do 2,74 metra iznad normalnog nivoa plime

Uragan Beril postao je veoma opasna oluja treće kategorije u Atlantskom okeanu i trebalo bi da donese vjetrove opasne po život na Karipska Vindvord ostrva, saopštio je danas američki Nacionalni centar za uragane (NHC).

Beril je prvi uragan u sezoni 2024. i lociran je oko 675 kilometara istočno-jugoistočno od Barbadosa, sa vjetrovima koji dostižu brzinu od 155 kilometara na sat, saopštio je Centar, prenio je Rojters.

Rijetko se dešava da se veliki uragan pojavi u junu, navodi agencija. Predviđeno je da će Beril ojačati u uragan 4. kategorije na Safir-Simpsonovoj skali vjetra do ponedeljka, sa vjetrovima koji mogu da izazovu “katastrofalne štete”.

Upozorenja na opasnost od uragana izdata su na Barbadosu, Svetoj Luciji, Sent Vinsent i Grenadinskim ostrvima, kao i Grenadi i Tobagu.

NHC je upozorio ta ostrva da se pripreme za količinu do 15 centimetara kiše. Istovremeno, objavljeno je i da će Beril podići nivo vode do 2,74 metra iznad normalnog nivoa plime.

Prošlog meseca, američka Nacionalna administracija za okeane i atmosferu predvidela je natprosečnu aktivnost uragana u Atlantiku u ovoj godini, dijelom zbog rekordno toplog okeana.

Stručnjaci napominju da je neobično vidjeti veliki uragan koji se formira tako rano u sezoni koja traje od 1. juna do 30. novembra.

Ako Beril ojača u uragan kategorije 4 kao što se očekuje, to bi bio najraniji takav uragan u istoriji, navodi NHC, pri čemu bi nadmašio uragan Denis koji je u četvrtu kategoriju prerastao 8. jula 2005. godine.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve