Oko 250.000 Čeha prisustvovalo je skupu u Pragu protiv premijera Andreja Babiša uoči 30. godišnjice Plišane revolucije u toj zemlji.

Foto: AP/Petr David Josek

Demonstranti iz cijele Češke pridružili su se protestu 16. novembra, što je drugi masovni protest protiv Babiša u parku Letna u Pragu.

Mnogi su mahali češkim i zastavama Evropske unije. Demokrate vjeruju da populistički milijarder Babiš predstavlja prijetnju za demokratiju u zemlji. On je suočen sa optužbama za prevaru i sukob interesa.

Babiš, koji je i predmet istrage EU o sukobu interesa negira bilo kakvu zloupotrebu položaja i kaže da nema razloga da podnese ostavku.

Govornici na protestu 16. novembra, uključujući bivše disidente koji su govorili na skupovima 1989. godine, rekli su da su Babiš i predsjednik Miloš Zeman nepodobni za funkcije koje obavljaju.

Organizatori protesta, grupa pod nazivom Milion momenata za demokratiju, naveli su da je na skupu bilo prisutno oko 300.000 ljudi, dok su policijske procjene da ih je bilo oko 200.000. “Prvo i najvažnije, želimo političare koji poštuju demokratske principe i institucije, koji ne lažu, ne kradu, ne zastrašuju i nemaju sukob interesa”, izjavio je na skupu predsjednik grupe Milion momenata za demokratiju Mikulas Minar.

Komentari

avatar