Srijeda, 27 Septembra, 2023
Rubrika:

Uništena važna brana kod Hersona, prijete problemi sa energijom i navodnjavanjem

Uništenje brane dodatno bi pogoršalo trenutne energetske probleme Ukrajine, nakon što je Rusija ranije ove godine sedmicama ciljala ključnu energetsku infrastrukturu. Takođe bi uništilo sistem kanala koji navodnjava veliki dio južne Ukrajine, uključujući Krim.

Južno zapovjedništvo ukrajinskih snaga jutros je objavilo da su ruske su snage srušile branu Nova Kakovka. “Razmjere uništenja, brzina i količine vode, kao i vjerovatna područja poplave se trenutno razjašnjavaju”, objavilo je zapovjedništvo na svojoj Facebook stranici.

Ruski i ukrajinski korisnici društvenih mreža su rano jutros opširno izvještavali da je brana uništena. Reuters nije mogao nezavisno provjeriti izvještaje.

Oleksandr Prokudin, ukrajinski guverner regije Herson, objavio je video na Telegramu u kojem kaže da će kao rezultat štete na brani Nova Kakhovka “voda doseći kritični nivo za 5 sati” i da je evakuacija započela.

Kako je izvijestio Oleksandr Prokudin, lokalni stanovnici već su počeli evakuisati iz opasnih područja. Potvrdio je da su Rusi srušili Kakovku i pozvao ih da što prije napuste opasna mjesta.

Zašto je brana Nova Kahovka toliko važna?

Brana Nova Kahovka, koja je jutros uništena, prelazi preko ogromne ukrajinske rijeke Dnjepar, zadržavajući iza sebe veliki rezervoar vode. Sama brana visoka je 30 metara i široka stotine metara. Izgrađena je 1956. godine kao dio hidroelektrane Nova Kahovka.

Veliki rezervoar drži otprilike isti volumen vode kao Veliko slano jezero u Juti. Pucanje brane moglo bi poslati zid vode koji bi poplavio naselja ispod nje, uključujući Herson, koji su ukrajinske snage oslobodile krajem 2022. godine.

Voda iz rezervoara opskrbljuje Krimsko poluostrvo na jugu – koji je Rusija anektirala 2014. godine – kao i nuklearnu elektranu Zaporožje – najveću u Europi – na sjeveru.

Takođe pomaže u pogonu hidroelektrane Nova Kahovka. Uništenje brane dodatno bi pogoršalo trenutne energetske probleme Ukrajine, nakon što je Rusija ranije ove godine sedmicama ciljala ključnu energetsku infrastrukturu. Takođe bi uništilo sistem kanala koji navodnjava veliki dio južne Ukrajine, uključujući Krim.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve