Više od 300 miliona djece širom svijeta nema pristup školskim kantinama zbog pandemije koronavirusa, posebno u Africi gdje je obrok u školi jedini koji djeca imaju tokom dana, saopšteno je iz Ujedinjenih nacija.

Foto: MIGUEL MEDINA / AFP

Po podacima Svjetskog programa za hranu (WFP), više od 860 miliona djece i mladih od kojih 320 miliona učenika, pogođeno je zatvaranjem ustanova u zemljama pogođenim koronavirusom.

Ta agencija UN ocjenjuje da oko polovina od 18 miliona djece kojima obezbjeđuje svakog dana obrok, više nema pristup ni tom obroku.

“Možemo obrazovati na daljinu, ali ne i hraniti na daljinu, treba naći rješenje”, rekla je agenciji Frans pres zvaničnica Svjetskog programa za hranu Karmen Burbano.

Vlade bogatih zemalja poput SAD, Kanade, Velike Britanije ili Francuske uspostavljaju posebne mehanizme kako bi najsiromašniji učenici imali obrok.

Međutim, situacija je mnogo nesigurnija za djecu koja žive u siromašnim zemljama, tamo gdje su oružani sukobi ili gde zdravstveni sistemi praktično ne postoje.

Svjetski program za hranu je zato pozvao zemlje donatore da sada unaprijed uplate obećani novac, što je oko 1,9 milijardi dolara od kojih je dio namijenjen školama.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve