Četvrtak, 1 Juna, 2023
Rubrika:

UN traže istragu navoda o pretjeranoj sili protiv demonstranata u Libanu

Specijalni koordinator UN za Liban Kubiš pozvao je da se "identifikuju podstrekači nasilja"

Izaslanik Ujedinjenih nacija za Liban Jan Kubiš pozvao je na istragu zbog navodne “pretjerane upotrebe sile” protiv demonstranata nakon što su uglavnom mirne demonstracije prerasle u nasilje u toj zemlji tokom vikenda.

Foto: Anwar Amro/AFP via Getty Images

Specijalni koordinator UN za Liban Kubiš pozvao je da se “identifikuju podstrekači nasilja”.

“Istraga incidenta, kao i upotreba pretjerane sile bezbjednosnih snaga je neophodna. Nasilje i sukobi tokom vikenda su još jednom pokazali da odlaganje političkog rješenja za trenutnu krizu stvara plodno tle za provokacije i političku manipulaciju”, objavio je on na Tviteru.

Protesti bez presedana potresaju Liban od 17.oktobra.

Demonstranti zahtijevaju smjenu političke klase koju optužuju da je nesposobna i korumpirana.

U subotu su u sukobima demonstranata i bezbjednosnih snaga ranjene desetine ljudi.

Sukobi su u subotu izbili na ulazu u ulicu koja vodi do parlamenta, kada su pripadnici bezbjednosnih snaga tukli demonstrante koji su pokušali da pređu preko metalnih policijskih barikada.

Libanski Crveni krst je rekao da su ranjeni i demonstranti i bezbjednosne snage, neki suzavcem, a drugi su pogođeni kamenicama.

U nedjelju uveče demonstranti su ponovo došli u centralni dio Bejruta i novi sukob trajao je nekoliko sati, ali nije bilo toliko nasilja kao prethodne večeri.

Ministarka unutrašnjih poslova Raja al Hasan je naredila “brzu i transparentnu” istragu nasilja i priznala da su bezbjednosne snage napravile “neke greške”.

Ona je na Tviteru objavila da se sastala sa šefovima bezbjednosnih snaga i naglasila da postoji “pravo na protest” po libanskom zakonu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve