Nedjelja, 26 Marta, 2023
Rubrika:

UN: Svijet ni blizu cilja da se ograniči rast temperature na 1,5 stepen

Istakavši da Nacionalno utvrđeni doprinosi, odnosno napori zemalja potpisnica Pariskog sporazuma na smanjenju emisija gasova nisu trenutno dovoljni, Savjet je pozvao sve zemlje da pojačaju napore da mobilišu finansijska sredstva iz svih izvora kako bi podržali klimatske akcije i da uključe klimu u sve finansijske planove

Ujedinjene nacije upozorile su da su trenutne obaveze za smanjenje emisije gasova s efektom staklene bašte nedovoljne za postizanje cilja Pariskog klimatskog sporazuma da se globalno zagrijavanje ograniči na 1,5 stepeni.

Prema poslednjim procenama, urađenim na osnovu 193 nacionalna cilja za smanjenje emisija, temperatura će do kraja veka porasti za 2,5 stepena u odnosu na predindustrijski nivo.

To je za cio stepen više od cilja postavljenog Pariskim sporazumom iz 2015. godine, koji predviđa da se rast temperature ograniči na ispod dva stepena Celzijusa, sa ciljem da to bude 1,5 stepen.

U izvještaju UN se navodi i da će se emisija gasova povećati za 10,6 odsto do 2030. u odnosu na nivo 2010. godine, što je malo manje od prošlogodišnje procjene od 13,7 odsto.

Stručnjaci UN navode da je potrebno smanjiti emisije gasova s efektom staklene bašte za 45 odsto do 2030.

„Nismo ni blizu nivoa ni brzine smanjenja emisija potrebnih da bismo bili na putu ograničenja zagrijavanja na 1,5 stepen“, izjavio je šef Sekretarijata UN za klimatske promjene Sajmon Stil.

„Da bismo ispunili taj cilj, nacionalne vlade moraju da pojačaju svoje klimatske akcione planove sada i da ih primjene u narednih osam godina“, saopštio je Stil.

Izvještaj je objavljen uoči naredne klimatske konferencije UN COP27 u Šarm el-Šeiku, koja će biti održana od 6. do 18. novembra.

Savjet EU je 24. oktobra usvojio pregovaračku poziciju za COP27 u kojoj se naglašava važnost pravedne tranzicije ka održivim, otpornim i pravednim ekonomijama i društvima.

Istakavši da Nacionalno utvrđeni doprinosi, odnosno napori zemalja potpisnica Pariskog sporazuma na smanjenju emisija gasova nisu trenutno dovoljni, Savjet je pozvao sve zemlje da pojačaju napore da mobilišu finansijska sredstva iz svih izvora kako bi podržali klimatske akcije i da uključe klimu u sve finansijske planove.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve