Osuda osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža, na 50 nedjelja zatvora zbog kršenja uslovnog puštanja na slobodu u britanskom sudu je “nesrazmjerna”, ocijenila je radna grupa UN o arbitrarnom pritvaranju.

Foto: EPA

Grupa nezavisnih stručnjaka je u saopštenju navela da su “duboko zabrinuti” zbog odluke britanskog suda, ocijenivši da se radi o “nesrazmjernoj kazni” koja je izrečena Asanžu.

Ta grupa stručnjaka radi na zahtjev Savjeta za ljudska prava UN, ali se ne izražava u ime Ujedinjenih nacija.

Asanž je u Velikoj Britaniji osuđen na zatvorsku kaznu od 50 nedjelja, zbog neodazivanja na sudski poziv 2012. godine, čime je prekršio odredbe puštanja na uslovnu slobodu.

Asanž je uhapšen prošlog mjeseca kada mu je Ekvador ukinuo politički azil poslije sedam godina provedenih u ambasadi te zemlje u Londonu.

Stručnjaci su naveli da se radi o manjem prestupu za koji je dobio skoro maksimalnu kaznu od godinu dana zatvora. Oni su dodali da Švedska više ne goni Asanža, pošto je istraga koja se tamo vodila protiv njega zatvorena 2017.

Oni su takođe izrazili zabrinutost zbog toga što je Asanž od 11. aprila, kada je uhapšen u ambasadi Ekvadora, nalazi u zatvoru Belmarš, zatvoru visoke bezbjednosti, kao da je osuđen za teško krivično djelo.

“Taj tretman izgleda da je suprotan principima neophodnosti i srazmjernosti predviđenim normama vezanim za ljudska prava”, navela je grupa.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve