Srijeda, 22 Marta, 2023
Rubrika:

UN: Sjeverna Koreja nastavlja razvoj nuklearnog programa

U januaru je Sjeverna Koreja ubrzala testiranja i demonstracije novih raketa kratkog i vjerovatno srednjeg dometa, koje koriste i balističke tehnologije i tehnologije navođenja, kao i tečna i čvrsta goriva

Sjeverna Koreja nastavila je da razvija svoj nuklearni i program balističkih projektila, kao i sposobnost da proizvede djelove nuklearnih uređaja kršeći rezolucije Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, saopštili su u novom izvještaju stručnjaci Ujedinjenih nacija.

U januaru je Sjeverna Koreja ubrzala testiranja i demonstracije novih raketa kratkog i vjerovatno srednjeg dometa, koje koriste i balističke tehnologije i tehnologije navođenja, kao i tečna i čvrsta goriva.

U rezimeu izvještaja stručnjaci navode da je moguće da je testirana hipersonična bojeva glava za navođenje i manevarsko vozilo za ponovni ulazak.

Sjeverna Koreja je takođe pokazala povećane sposobnosti za brzo raspoređivanje, široku mobilnost na kopnu i moru i za poboljšanje otpornosti svojih raketnih snaga.

Pjongjang koristi sajber napade na imovinu kripto valuta za finansiranje svojih programa i nastavlja da traži materijal i tehnologiju u inostranstvu za svoje oružje.

Sjeverna Koreja je lansirala razne sisteme naoružanja tokom posljednjih mjeseci i zaprijetila da će ukinuti četvorogodišnji moratorijum na ozbiljnija testiranja oružja kao što su nuklearne eksplozije.

U januaru je zabilježeno rekordnih devet lansiranja projektila i testiranja hipersonične rakete koju razvija i rakete za lansiranja sa podmornice.

UN je prvobitno uveo sankcije Sjevernoj Koreji nakon njene prve nuklearne probne eksplozije 2006. godine i pooštrio ih kao odgovor na njeno dalje testiranje i sve sofisticiranije nuklearne i balističke programe.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve