UN-ovo prihvatanje rezolucije koju je pripremila Rusija o stvaranju nove konvencije za borbu protiv sajber kriminala izazvalo je zabrinutosti zbog sloboda na internetu.

Ilustracija

Rezolucija, koju podržavaju Kina, Venezuela, Mjanmar, Sirija, Iran i Sjeverna Koreja, prihvaćena je na Opštoj skupštini u petak, glasanjem 79 prema 60, uz 33 uzdržana.

Njome se uspostavlja odbor međunarodnih stručnjaka koji bi “izradio opsežnu međunarodnu konvenciju za borbu protiv upotrebe informacija i komunikacijskih tehnologija u kriminalne svrhe”.

Panel diskusija ćče se voditi u Njujorku u avgustu, kako bi se dogovorio program.

SAD, Evropska unija i druge zemlje bili su protiv rezolucije, bojeći se da bi ona mogla omogućiti gušenje slobode izražavanja i političkog neslaganja.

Neke države definisale su kritiku vlade kao kriminal, te su im tvrdnje da rješavaju kibernetički kriminal i terorizam izgovor za internetsku cenzuru.

SAD je rekao da bi rezolucija mogla “potkopati međunarodnu saradnju u borbi protiv sajber kriminala u doba kad je poboljšana saradnja ključna”.

Rezolucija bi takođe mogla dovesti u pitanje rad postojeće UN-ove međuvladine stručne grupe za sajber kriminal, koja se već bavi pitanjem je li potreban novi ugovor, tvrdi SAD.

“Human Rights Watch” je podržavatelje rezolucije nazvao “otpadničkom galerijom nekih od najrepresivnijih vlada na svijetu”.

“Ako je plan razviti konvenciju koja zemljama daje pravno pokriće za blokade i cenzuru interneta, dok se kreira potencijal za kriminalizaciju slobode govora, onda je to loša ideja”, rekao je direktor “Human Rights Watcha” Luis Čarbonej.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve