Generalni sekretar UN Antonio Gutereš žestoko je večeras osudio napade na civilno stanovništo, dok se Azerbejdžan i Jermenija međusobno optužuju za kršenje novog primirja u oblasti Nagorno-Karabah.

foto: Beta/AP

Gutereš je osudio “sve napade na naseljene zone pogođene u sukobu”.

“Tragična smrt civila, posebno djece, u posljednjem napadu 16. oktobra u gradu Gendže je potpuna neprihatljiva”, izjavio je portparol Gutereša, Stefan Dižarik.

Generalni sekretar UN izrazio je i “duboko žaljenje” što su dve strane u sukobu “ignorisale” ponovljene apele medjunarodne zajednice o neposrednom prekidu vatre.

Ukupno 13 civila, medju kojima deca, poginulo je u noći između petka i subote u bombardovanju grada Gendže, drugom gradu po veličini u Azerbejdžanu. U tom napadu je povrijeđeno oko 50 osoba.

Bombardovanje grada Gendže dogodilo se nedjelju dana poslije prvog pokušaja uvođenja primirja pod okriljem Rusije.

Jermenija i Azerbejdžan su potom postigli dogovor o novom primirju koji je stupio na snagu u subotu u ponoć, ali obje zemlje nastavljaju da se međusobno optužuju za kršenje dogovora.

Nagorno-Karabah je enklava u Azerbejdžanu naseljena Jermenima i od rata u prvoj polovini devedesetih godina vlada u Bakuu nema kontrolu nad tom teritorijom. U sukobu započetom krajem septembra poginulo je nekoliko stotina ljudi.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve