UN: Kobne posljedice američkih restrikcija po azilante

Vrhovni sud SAD donio je odluku da se Trampovoj administraciji dozvoli privremeno sprovođenje ograničenja prijave migranata, uglavnom iz Centralne Amerike, za dobijanje azila na granici SAD

Presuda Vrhovnog suda SAD kojom se administraciji američkog predsjednika Donalda Trampa dozvoljava da uvede oštre restrikcije u vezi sa azilom mogla bi da ima kobne posljedice po ljude kojima je potrebna zaštita, saopšteno je iz UN.

Foto: Reuters/Jorge Cabrera

“Žalimo zbog uticaja koji će imati restrikcije na tražioce azila”, rekao je portparol Agencije UN za izbjeglice Andrej Mahečić.

Vrhovni sud SAD donio je odluku da se Trampovoj administraciji dozvoli privremeno sprovođenje ograničenja prijave migranata, uglavnom iz Centralne Amerike, za dobijanje azila na granici SAD.

Odluka biće na snazi dok se na sudovima ne riješi širi slučaj protiv ovakve politike SAD.

Prema politici Trampove administracije, pravo na azil nemaju oni migranti koji su na južnoj granici ušli u SAD, a da prethodno nijesu zatražili zaštitu za azilante u zemljama kroz koje su pre toga prošli.

Iako je odluka Vrhovnog suda privremena, Mahečić je izrazio zabrinutost zbog uticaja Trampove politike na ljude koji koji traže zaštitu, dok slučaj prođe kroz sudove.

On je naglasio da se bilo kojoj osobi koja je izložena nasilju i progonu mora obezbjediti pristup punim i efikasnim procedurama za azil, kao i međunarodnoj zaštiti, javio je AFP.

Mahečić je napomenuo da postoje mnogi kojima je hitno potrebno utočište i da je imperativ da se ti ljudi brzo identifikuju i da im se omogući bezbjednost i pomoć koja im je potrebna, uključujući pravo na traženje azila.

Komentari

avatar