Džulijan Asanž pretrpio je “psihološku torturu” klevetničkim kampanjama medija, sudija i visokih političkih ličnosti, izjavio istražitelj za ljudska prava UN.

Nils Melcer, UN stručnjak za ljudska prava

Istražitelj Nils Melcer, koji je 9. maja posjetio osnivača Vikiliksa u londonskom zatvoru s visokim mjerama bezbjednosti, izrazio je zabrinutost zbog novih krivičnih prijava SAD protiv njega i ponovio poziv Velikoj Britaniji da ga ne izruči.

“Ja sam ozbiljno i jako zabrinut da je će ovaj čovjek biti izručen Sjedinjenim Državama, gdje će biti izložen političkom showu od suđenja i ozbiljnim kršenjima ljudskih prava” rekao je Melcer.

“Glavni narativ u ovoj aferi je da SAD žele da od gospodina Asanža naprave primjer, da bi druge ljude odvratili od toga da ga slijede” ocijenio je UN-ov specijalni istražitelj.

Asanž je juče bio previše bolestan da bi se pojavio putem video linka iz britanskog zatvora na saslušanju po zahtjevu SAD za izručenje, izjavio je za Rojters njegov advokat Geret Pirs. On se nalazi u zdravstvenom odjeljenju.

“Gospodin Asanž je namjerno izložen, u periodu od nekoliko godina, progresivno teškim oblicima okrutnog, neljudskog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja, što su kumulativni efekti koji se mogu opisati samo kao psihološka tortura”, naveo je Melcer u saopštenju.

Švajcarski profesor prava, nezavisni ekspert, bio je u pratnji dvojice medicinskih stručnjaka specijalizovanih za ispitivanje potencijalnih žrtava torture i drugih oblika zlostavljanja, navodi se u saopštenju.

Oni su razgovarali sa Asanžom privatno i sproveli “detaljnu medicinsku procjenu”.

“Bilo je očigledno da su na zdravstveno stanje gospodina Asanža ozbiljno uticali ekstremno neprijateljsko i proizvoljno okruženje kome je bio izložen dugi niz godina”, rekao je Melcer.

Prema njegovim riječima, pored fizičkih oboljenja, Asanž je pokazao sve simptome tipične za produženo izlaganje psihološkom mučenju, uključujući i ekstremni stres, hroničnu anksioznost i intenzivne psihološke traume.

Asanž se trenutno nalazi u zatvoru Belmarš u Londonu, gdje služi kaznu od 50 nedjelja zbog kršenja uslova kaucije. SAD ga optužuju da je objavljivanjem tajnih dokumenata koji sadrže imena povjerljivih vojnih i diplomatskih izvora prekršio Zakon o špijunaži. Švedska ga traži zbog optužbi za navodno silovanje. Obje zemlje traže njegovo izručenje.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve