Subota, 23 Septembra, 2023
Rubrika:

Umanjena sječa šuma u Amazonu

Stručnjaci ističu da je previše rano za potvrdu stalnog smanjenja sječe šume pošto tek predstoji period u kojem se šuma najviše siječe, a to je od jula do septembra, ali da ipak predstavlja pozitivan signal nakon višegodišnjeg uništavanja u Amazonu

Sječa stabala u kišnim šumama brazilskog Amazona smanjena je za 68 odsto tokom aprila u odnosu na isti period prošle godine, zvanični su podaci Agencije za svemirska istraživanja “Inpe”.

Analitičari navode da ovi podaci predstavljaju pozitivan znak za predsjednika Brazila Luiza Inasija Lulu da Silvu, jer je to prvi značajniji pad u sječi šuma Amazona od njegovog dolaska na vlast.

Silva je tokom predizborne kampanje prošle godine obećao da će okončati sječu stabala nakon višegodišnjeg uništavanja tokom mandata njegovog prethodnika na funkciji brazilskog predsjednika Žaira Bolsonara.

Prema podacima agencije „Inpe“, tokom proteklog mjeseca očišćen je prostor od 328,71 kilometara kvadratnih brazilskog Amazona, što je znatno ispod mjesečnog prosjeka od 455,75 kilometara kvadratnih.

Stručnjaci ističu da je previše rano za potvrdu stalnog smanjenja sječe šume pošto tek predstoji period u kojem se šuma najviše siječe, a to je od jula do septembra, ali da ipak predstavlja pozitivan signal nakon višegodišnjeg uništavanja u Amazonu.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
dragan
13.05.2023-10:50 10:50

Ajde nesto dobro na Zapadu!