Utorak, 3 Oktobra, 2023
Rubrika:

Ukrajinci dobijaju rakete Patriot: SAD finalizuju planove o slanju raketnog odbrambenog sistema

Plan o slanju Patriota Ukrajini još čeka odobrenje američkog ministra odbrane Lojda Ostina, a potom ide na potpis američkom predsjedniku Džo Bajdenu. Očekuje se da će obojica odobriti slanje, rekla su tri američka zvaničnika za CNN

SAD finalizuju planove o slanju raketnog odbrambenog sistema Patriot Ukrajini. Konačna odluka mogla bi biti najavljena već ove sedmice, potvrdilo je više američkih zvaničnika.

Plan o slanju Patriota Ukrajini još čeka odobrenje američkog ministra odbrane Lojda Ostina, a potom ide na potpis američkom predsjedniku Džo Bajdenu. Očekuje se da će obojica odobriti slanje, rekla su tri američka zvaničnika za CNN.

Kad plan bude odobren, rakete tipa Patriot biće poslate Ukrajini, a Ukrajinci će biti obučeni za njihovo korištenje u bazi američke vojske u Grafenvohru u Njemačkoj, rekli su zvaničnici.

Još uvijek se ne zna koliko će lansera Patriota biti poslato Ukrajini, ali sistem Patriot obično uključuje radar koji detektuje i prati mete, kompjutere, opremu za proizvodnju potrebne energije, sistem za kontrolu i do osam lansera, pri čemu svaki od njih može ispaliti četiri rakete.

Odbrambeni sistem Patriot smatra se za jedan od najboljih odbrambenih sistema dalekometnim raketama od nadolazećih balističkih i krstarećih projektila.

Radi se o sistemu koji bi mogao da sruši ruske rakete i avione daleko od meta koje Rusi pokušavaju da pogode u Ukrajini, navodi CNN.

Američki zvaničnici ističu da će se raditi o dosada najnaprednijem dalekometnom odbrambenom raketnom sistemu poslatom Ukrajini, koji će pomoći i u osiguranju vazdušnog prostora nad članicama NATO-a na istoku Evrope, piše CNN.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve