Komičar Volodimir Zelenskij, pobjednik prvog kruga predsjedničkih izbora u Ukrajini, 21. aprila će se u drugom krugu sučeliti s dosadašnjim predsjednikom Petrom Porošenkom, na odlučnim izborima za tu zemlju pogođenu ratom, prenosi AFP.

foto EPA-EFE/STEPAN FRANKO

Dok se kritičari Zelenskog pitaju ima li kapacitet za upravljanje zemljom i upozoravaju na neodređenosti njegova programa, taj netipični kandidat je u potpunosti iskoristio odbacivanje elita, globalni trend posebno jak u Ukrajini nakon dugih godina teških ekonomskih problema i korupcijskih skandala.

Prema preliminarnim rezultatima, a nakon 40 odsto prebrojanih glasova, ukrajinska Centralna izborna komisija potvrdilo je da je Zelenskij osvojio 30,2 odsto glasova.

Isti izvor je naveo kako je Porošenko osvojio 16 posto glasova.

Vodeća prema anketama na početku kampanje, bivša premijerka Julija Timošenko ostala je na trećoj poziciji.

Zelenskij: Samo pobjeda!

“Ovo je tek prvi korak prema uvjerljivoj pobjedi. To je tek početak, nećemo se opustiti”, rekao je Zelenskij. Najavio je da ne namjerava pregovarati s eliminiranim kandidatima, a svoju strategiju sažeo je u poruku: “Samo pobjeda”.

Porošenko je izjavio da ozbiljno shvata svoj loš rezultat na izborima.

“Ne osjećam nikakvu euforiju. Kritički i trezveno shvatam poruku koju je društvo poslalo aktuelnim vlastima”, rekao je Porošenko, javio je AP.

Ukrajinska policija je primila više od 1.600 žalbi u vezi s nepravilnostima u izbornom danu, zajedno s još stotine pritužbi na pokušaje podmićivanja birača i odnošenje glasačkih listića s biračkih mjesta.

Na izbore je izašlo 63,4 posto birača, a glasali su za ukupno 39-ero kandidata.

 

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve