Ponedjeljak, 27 Marta, 2023
Rubrika:

Ukrajina uvjerena da može da odbije ruske udare: Šta ako Putin napadne gdje Zelenski ne očekuje?

Bez obzira na svu trenutnu euforiju na Zapadu zbog nedavnog uspjeha Ukrajine, Ukrajina se i dalje suočava sa neprijateljem koji ima niz strateških prednosti

Rat u Ukrajini je daleko od kraja. Najveća prijetnja Ukrajini dolazi sa sjeverozapada, a ne sa sjevera ili istoka – upozorava Danijel L. Dejvis, bivši potpukovnik armije SAD, a sada urednik portala 19FortiFive.

„Kada je u februaru izbio rat, ukrajinske trupe u Donbasu su bile prvenstveno orijentisane na istok, na svojim dobro utvrđenim odbrambenim pozicijama, spremne za frontalni napad Rusije. Upravo to su i dobile. Mentalno, Ukrajina je bila spremna za napad i pokazao nevjerovatnu hrabrost i upornost pod ogromnom ruskom raketnom i artiljerijskom vatrom. Ukrajina je polako popuštala, ali su napadači platili visoku cijenu za svoje napredovanje. Ovo je konačno zaustavilo ruski napad. Ukrajina je sada ponovo pripremila svoje trupe za frontalni napad od sa istoka ili sa sjevera (iz Bjelorusije) ka Kijevu. Zelenski je već premjestio neke trupe da zaštiti prijestonicu od još jednog ruskog upada koji dolazi sa bjeloruske granice“, piše Dejvis

Ipak, tvrdi da je veliko pitanje gdje će se desiti sledeći ruski udar.

„Ako Putin ponovi metod koji je koristio u Donbasu i u suštini ponovo pokuša da krene ka Kijevu, on rizikuje da će njegova vojska ponovo biti zaustavljena, pa čak i poražena posle stalnih i nemilosrdnih napada ukrajinskih snaga. Baš kao u februaru.

Ukrajinska vojska je uvjerena u svoju sposobnost da odbije još jedan ruski napad na Kijev. Ali šta ako Putin ne ponovi svoje greške i napadne negdje gdje Zelenski ne očekuje? – pita se bivši američki oficir, piše Jutarnji list.

„Pošto je Rusija odavno uništila većinu ukrajinskih kapaciteta za proizvodnju vojne opreme i municije, Kijev je u potpunosti zavisan od neprekidnog toka snabdijevanja sa Zapada. Ako Putin prepozna ovu ranjivost, mogao bi da pregrupiše svoje snage u Bjelorusiji, ali ovog puta potpuno zaobiđe Kijev i udar ka zapadnim granicama Ukrajine. Najveća opasnost za Ukrajinu predstavljalo bi rusko napredovanje preko Lucka do Lavova, sa krajnjim ciljem presjecanja gotovo svih puteva snabdijevanja sa Zapada. Onog trenutka kada ukrajinski generali shvate da Rusija udara na na samom zapadu Ukrajine, bilo bi gotovo nemoguće da na vrijeme pomjere vaše trupe“.

U tom slučaju, sa presječenim putevima iz Poljske, Ukrajina praktično ne bi imala načina da održi svoje ratne napore više od nekoliko mjeseci. Jedini drugi put kojim bi Zapad mogao da isporuči ratni materijal bio bi preko Karpata duž slovačke i rumunske granice – ali to je izuzetno težak i ograničen put snabdijevanja. Ukrajinske snage u Donbasu uskoro bi bile bez artiljerijske municije i raketa za svoje HIMARS sisteme, ali i bez priliva novih oklopnih vozila.

Ukrajina mora biti spremna da se suoči sa neprijateljem koji uči na svojim greškama i koji se može pokazati jačim i okretnijim u narednim bitkama. Bez obzira na svu trenutnu euforiju na Zapadu zbog nedavnog uspjeha Ukrajine, Ukrajina se i dalje suočava sa neprijateljem koji ima niz strateških prednosti – zaključuje Danijel L. Dejvis.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve