Srijeda, 27 Septembra, 2023
Rubrika:

Ukrajina upozorava na opasnost od plutajućih mina nakon rušenja brane

Visoki ukrajinski zvaničnik Oleksandr Kubrakov je kazao da je više od 80 naselja pogođeno katastrofom za koju Ukrajina i Rusija krive jedna drugu

Visoki ukrajinski zvaničnik Oleksandr Kubrakov upozorava na opasnost koju predstavljaju plutajuće mine i širenje bolesti i opasnih hemikalija, nakon urušavanja brane hidrocentrale Kahovka.

Kubrakov je kazao da je više od 80 naselja pogođeno katastrofom za koju Ukrajina i Rusija krive jedna drugu.

– Oni [Rusija] su to učinili kako bi oslobodili trupe u ovom smjeru poplavom ovog dijela linije fronta. Voda remeti mine koje su ranije postavljene, uzrokujući njihovu eksploziju – rekao je Kubrakov novinarima, dodajući da zarazne bolesti i hemikalije dospijevaju u vodu.

Kakve su posljedice od uništavanja brane u Ukrajini?
Brana Nova Kahovka izgrađena za vrijeme Sovjetskog Saveza kako bi obuzdala moćnu rijeku Dnjepar na jugu Ukrajine, urušena je tokom noći 6. juna. Kolapsom brane voda je poplavila sela i gradove što je izazvalo evakuacije hiljada ljudi, potopilo polja a obradivo zemljište pretvorilo u močvaru.

Ukrajina je odmah optužila Rusiju koja je kontrolisala hidroelektranu još od februara 2022. kada je pokrenula invaziju. S njihove strane, ruski zvaničnici na okupiranim teritorijama na istočnoj obali Dnjepra optužuju Ukrajinu da je uništila branu kako bi prikrila nedovoljne uspjehe na ratištu. Ni jedna strana nije pružila dokaze koji bi potkrijepili njihove tvrdnje.

Incident se desio otprilike šest mjeseci od kada je Ukrajina povratila dijelove regije Herson na zapadnoj obali Dnjepra, uključujući i grad Herson, piše redakcijaRadija Slobodna Evropa(RSE) na engleskom jeziku.

Takođe, dešava se u trenutku kada se Ukrajina priprema za ono što se očekuje da će biti velika kontraofanziva protiv ruskih snaga koja bi mogla da preokrene tok rata.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve