Ukrajinske vlasti saopštile su da planiraju da suspenduju učešće u radu Parlamentarne skupštine SE poslije odluke kojim se omogućava povratak Rusije u to tijelo.

Foto: dpa/AA/M. Yalcin

“Ukrajinska delegacija odlučila je da obustavi učešće u radu Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (SE), osim za pitanja vezana za suspendovanje prava ruske delegacije”, izjavio je šef ukrajinske delegacije Volodimir Arijev u utorak.

Po njegovim riječima, delegacija će tražiti da se o tom pitanju raspravlja i u ukrajinskom parlamentu i da se predsjednik države i šef diplomatije jasno izjasne o tome.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je ranije u utorak da je “razočaran” odlukom o povratku Rusije, dodajući da je o tome nedavno razgovarao sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom.

“Šteta što nas evropski partneri nijesu poslušali već su reagovali drugačije”, naveo je Zelenski na Facebooku.

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope je odlučila da omogući povratak Rusije u njen rad, čime bi se okončala petogodišnja kriza u odnosima s Moskvom.

Rusija će tako već u srijedu moći da učestvuje u izboru generalnog sekretara Savjeta Evrope.

Pošto je Rusija 2014. anektirala Krim, ruskim predstavnicima u Parlamentarnoj skupštini je oduzeto pravo glasa. Moskva je odgovorila najprije bojkotom, a zatim, od 2017, i prestankom plaćanja godišnjeg doprinosa budžetu Savjeta Evrope.

U želji da obezbijedi da ne bude novih sankcija, Moskva je zaprijetila i istupanjem iz Savjeta Evrope, što bi bio prvi takav slučaj ikada. Takođe, ruski građani u tom slučaju više ne bi mogli da se obraćaju Evropskom sudu za ljudska prava, sudskom ogranku Savjeta Evrope.

Takvu ekstremnu mogućnost je većina zemalja želela da izbjegne, iako neke, poput Ukrajine, baltičkih država i Velike Britanije, smatraju da je otvaranje vrata Rusiji prva pukotina u zapadnim sankcijama Moskvi uvedenim poslije pripajanja Krima.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve