Ukrajina je danas pozvala Rusiju da ispuni bezbjednosne obaveze prema Minskim sporazumima i obezbijedi trajni prekid vatre u Donbasu.

foto Agencije

To je, kako se navodi u saopštenju ukrajinske ambasade u Beogradu, nužni preduslov za napredak u drugim oblastima mirovnog procesa, već i kao važan element globalnih napora za suzbijanje širenja COVID-19, u duhu mirnih poziva generalnog sekretara UN.

“Pozivamo Rusku Federaciju da u potpunosti obezbijedi pravo na život i pristup medicinskoj njezi nezakonski zatvorenim Ukrajincima, da obezbijedi nesmetan i bezbjedan pristup predstavnicima posmatračkih misija i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, kao i ukrajinskim ljekarima stanovništvu na privremeno okupiranim teritorijama s ciljem obavljanja kvalifikovanog medicinskog pregleda i liječenja”, navodi se u saopštenju.

Dodaju da Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine dijeli zabrinutost Francuske i Njemačke povodom odsustva napretka u procesu mirovnog rješenja u Donbasu usred pandemije COVID-19, koju su dvije zemlje iznijele u zajedničkom saopštenju ministara spoljnih poslova 30. marta.

Tada je, tvrdi Ukrajina, u Donbasu u ruskom granatiranju ubijen još jedan branilac Ukrajine, a troje je povrijeđeno.

Tvrde i da su dan ranije u granatiranju povrijeđena tri ukrajinska vojnika, kada su ruske snage nakon dužeg vremena koristile artiljerijske sisteme velikog kalibra u kombinaciji s minobacačkom vatrom.

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments