Ukrajina planira da pokrene TV kanal na ruskom, u cilju pridobijanja ruskog stanovništva na istoku zemlje, ali i u samoj Rusiji, izjavio je Kirilo Timošenko, savjetnik predsjednika Volodimira Zelenskog.

Foto: Danil Semyonov/AFP

“Mora se priznati da je Ukrajina praktično izgubila informativni rat u cilju pridobijanja građana na okupiranim teritorijama Donbasa i Krima,” kazao je Timošenko za ukrajinsku novinsku agenciju Interfaks.

“Međutim, ima još šansi da se situacija promijeni. Radimo na opciji pokretanja kanala na ruskom, sa kojim ćemo biti u stanju da pokrivamo populaciju koja govori ruski širom svijeta,” istakao je Timošenko.

Ovom televizijom bi trebalo da upravlja država, ali bi prikazivala i sadržaje privatnih televizija, dodao je Timošenko.

Novi ukrajinski predsjednik Zelenski je ubjedljivo pobijedio u aprilu obećavajući okončanje sukoba u Donbasu između vladinih i separatističkih trupa koje podržava Moskva, u kome je od 2014. poginulo 13 hiljada ljudi.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je odmah uputio izazov Zelenskom ubrzavanjem procedure koja olakšava stanovnicima Donbasa da dobiju ruski pasoš. Zelenski je uzvratio različitim mjerama, ali je predložio i susret sa Putinom u bjeloruskoj prijestonici Minsku.

Komentari

avatar