Nedjelja, 26 Marta, 2023
Rubrika:

Ukrajina odgovorila Makronu i objavila tri uslova za nastavak pregovora

Makron, koji održava dijalog s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom od ruske invazije 24. februara, u petak je ponudio posredovanje u ratu, upozorivši da ne treba ponižavati Moskvu kako bi vrata diplomatskog rješenja sukoba ostala otvorena

Ukrajina je odbacila poziv francuskog predsjednika Emanuela Makrona da “ne ponižava” Rusiju u ime diplomatije, te kazala da nema smisla pregovarati dok se ruske vojne snage ne povuku.

Makron, koji održava dijalog s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom od ruske invazije 24. februara, u petak je ponudio posredovanje u ratu, upozorivši da ne treba ponižavati Moskvu kako bi vrata diplomatskog rješenja sukoba ostala otvorena.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba na Tviteru je odlučno odbacio Makronovu logiku, kazavši da takvi pozivi “mogu poniziti samo Francusku i bilo koju drugu zemlju koja uputi takav poziv”.

“Rusija ponižava samu sebe, a bolje bi bilo da se svi usredsredimo na to kako Rusiju postaviti na njeno mjesto. To će nam donijeti mir i spasiti živote”, rekao je on.

Na pitanje o ponudi o posredovanju, savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak je odgovorio: “Dok ne dobijemo oružje u punoj količini, dok ne ojačamo svoju poziciju i dok ne potisnemo ruske vojne snage što je dalje moguće od granica Ukrajine, nema smisla voditi pregovore.”

Ukrajina, koja tvrdi da je Rusija dosad okupirala oko 20 odsto ukrajinske teritorije sada dobija više oružja od Zapada.

“Naše oružane snage spremne su za korišćenje novoga oružja… i mislim da možemo krenuti u novu rundu pregovora s ojačane pozicije”; rekao je u petak David Arakamia, ukrajinski zastupnik i član pregovaračkog tima.

Među ostalim, Sjedinjene Države će Ukrajini dati precizne raketne sisteme HIMARS koji će njenim borcima omogućiti ciljanje ruskih položaja s veće udaljenosti.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
B.Zeković
05.06.2022-11:08 11:08

TAKO SE BRANI SVOJA ZEMLJA! SLAVA UKRAJINI! SLAVA HEROIJIMA! CRNOGORCI SU SRCEM I DUŠOM ZA SLOBODNU I SREĆNU UKRAJINU!