Ukrajinski parlament imenovao je Denisa Šmigala za novog premijera, nakon što je Oleksij Hončaruk u ponedjeljak podnio ostavku.

foto Tanjug/AP

Poslanici Vrhovne Rade su prethodno većinom glasova prihvatili ostavku dosadašnjeg premijera Honarčuka, čiji je rad u proteklih šet mjeseci koliko je proveo na toj dužnosti oštro kritikovao predsjednik Volodimir Zelenski, prenosi AP.

Za prihvatanje ostavke Honarčuka glasala su 353 poslanika, dok ih je 40 bilo uzdržano.

Obraćajući se poslanicima uoči glasanja, Zelenski je kritikovao bivšeg premijera zato što njie zaustavio industrijski pad i nije ispunio ciljeve poreske politike.

“U vladi nam trebaju novi mozgovi i nova srca”, rekao je Zelenski.

Šmigal (44), koji je za zamjenika premijera imenovan prošlog mjeseca, ranije je bio na čelu regionalne administracije u zapadnoj regiji Ivano-Frankivsk.

On je u govoru pred parlamentom rekao da su očekivanja građana ogromna, a da je njihovo strpljenje na izmaku, ističući da su rezultati potrebni već danas.

Honarčuk (35) je prvi put ponudio ostvaku u januaru, nakon što je objavljen snimak na kojem govori da Zelenski, bivši glumac bez političkog iskustva, ne zna ništa o ekonomji, ali je Zelenski tada odbio njegovu ostavku.

Dužnost bi ove nedjelje mogli da napuste i ministri finansija i spoljnih poslova i državni tužilac, a u okviru rekonstrukcije vlade.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve