Utorak, 23 Jula, 2024
Rubrika:

Ukrajina dobila 1,9 milijardi eura od EU

''Državni budžet Ukrajine dobio je tranšu bezuslovnog finansiranja u iznosu od 1,9 milijardi eura od Evropske unije. Sredstva su obezbijeđena finansijskim instrumentima EU iz fonda za Ukrajinu''

Ukrajina je od EU dobila 1,9 milijardi eura bezuslovne finansijske pomoći što doprinosi održavanju makroekonomske stabilnosti i finansiranju prioritetnih budžetskih potreba, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo finansija.

„Državni budžet Ukrajine dobio je tranšu bezuslovnog finansiranja u iznosu od 1,9 milijardi eura od Evropske unije. Sredstva su obezbijeđena finansijskim instrumentima EU iz fonda za Ukrajinu”, navodi se u izvještaju, prenosi ukrajinski medij UNN.

Takođe je saopšteno da će Ukrajina dobijati sljedeće tranše na kvartalnoj osnovi, pod uslovom da se ispune indikatori definisani u planu Ukrajine. Kako je naznačeno, od početka rata, EU je Ukrajini obezbijedila skoro 35 milijardi eura direktne budžetske pomoći.

„Ova sredstva su pomogla u održavanju makroekonomske stabilnosti, a takođe nam omogućavaju da obezbijedimo finansiranje za prioritetne budžetske potrebe. EU je ključni partner Ukrajine, koja nastavlja da igra vitalnu ulogu u ubrzavanju naše pobjede i jačanju ekonomske održivosti zemlje“, naveo je ministar finansija Sergej Marčenko.

Nedavno su Ukrajina i Evropska unija potpisale sporazum u ukupnom iznosu od 27 milijardi eura za period 2024-2027. godine. Ukrajinski premijer Denis Šmihal zahvalio je predsjednici EK Ursuli fon der Lajen kao i čitavom njenom timu na najnovijoj pomoći i nepokolebivoj podršci. On je na društvenoj mreži X napisao da je od početka godine budžetska pomoć EU dostigla gotovo osam milijardi eura.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve