Nedjelja, 26 Marta, 2023
Rubrika:

Ujedinjene nacije upozoravaju na ekološku katastrofu u Crvenom moru

Ured UN-a u Jemenu na Twitter nalogu upozorio je na moguću ekološku katastrofu: ''Veliko curenje nafte iz tankera ‘FSO Safer’ uzrokovaće ekološku katastrofu u Crvenom moru'', prenosi Anadolija

Ujedinjene nacije su upozorile da bi moglo doći do ekološke katastrofe kao posljedica curenja nafte iz tankera “FSO Safer ” u Crvenom moru.

Ured UN-a u Jemenu na Twitter nalogu upozorio je na moguću ekološku katastrofu: “Veliko curenje nafte iz tankera ‘FSO Safer’ uzrokovaće ekološku katastrofu u Crvenom moru”, prenosi Anadolija.

Dodaje da bi se Jemen, koji se više od sedam godina suočava s građanskim ratom, ovaj put mogao suočiti i s ekološkom katastrofom u Crvenom moru.

Ured UN-a u Jemenu naveo je da se naftni tanker “FSO Safer” nalazi 4,8 nautičkih milja od obale provincije Al Hudaydah, na zapadu Jemena, i da nosi rizik od eksplozije ili izlijevanja nafte.

Upozorava se da bi ekološka katastrofa imala vrlo negativan utjecaj na prirodu, turizam i ribarstvo u slučaju curenja nafte iz tankera.

Navodi se i da bi Egipat, Saudijska Arabija, Eritreja, Džibuti i Somalija takođe mogli biti negativno pogođeni ovom situacijom.

Za spašavanje trebaju 104 miliona dolara

Do sada je prikupljeno 40 miliona dolara pomoći za plan spašavanja koji koordinira UN, a za sprovođenje plana potrebno je ukupno 104 miliona dolara.

Postoji rizik od curenja u Crveno more 1,1 milion barela nafte iz “FSO Safera”, koji se nalazi kod obale Al Hudaydah i koji nije održavan od 2015. godine.

Iz UN-a već dugo upozoravaju da bi potencijalno curenje moglo biti četiri puta veće od curenja nafte u more u katastrofi Exxon Valdeza iz 1989. godine.

Iz UN-a su početkom maja takođe upozorili da je potonuće “FSO Safer” neminovno i da bi to imalo devastirajući efekat, a operacija čišćenja bi koštala 20 milijardi dolara.

“FSO Safer” je 45 godina star tanker, a ranije je služio kao plutajuća naftna platforma.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve