Nedjelja, 26 Marta, 2023
Rubrika:

Ujedinjene nacije: Cijene hrane mogle bi porasti između osam i 20 odsto

Agencija za hranu Ujedinjenih naroda objavila je kako bi međunarodne cijene hrane i hrane za životinje mogla porasti između osam i 20 odsto kao rezultat rata Rusije i Ukrajine

Agencija za hranu Ujedinjenih naroda objavila je kako bi međunarodne cijene hrane i hrane za životinje mogla porasti između osam i 20 odsto kao rezultat rata Rusije i Ukrajine.

Prema početnoj procjeni, Organizacija za hranu i poljoprivredu kaže da nije jasno hoće li Ukrajina moći ubrati usjeve tijekom potencijalno dugotrajnog sukoba. Osim toga, postoji neizvjesnost oko izvoza ruske hrane. Procjenjuje se kako od 20 do 30 posto uobičajenih usjeva neće biti zasađeno ili neće obaviti žetvu.

Napominju kako je Rusija najveći svjetski izvoznik, dok je Ukrajina peta. Zajedno obezbjeđuju 19 odsto svjetske ponude ječma, 14 odsto pšenice i četiri odsto kukuruza, što je više od jedne trećine svjetskog izvoza žitarica.

Očekuje se, takođe, da će sukob izazvati povećanje broja neuhranjenih ljudi širom svijeta za osam do 12 miliona do 2023. godine.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve