Ulične pijace Vuhana ponovo su otvorene, uprkos pozivima iz inostranstva da budu zatvorene četiri mjeseca od pojave korona virusa u tom kineskom gradu, piše agencija Frans pres (AFP).

foto AFP

Vuhan sa 11 miliona stanovnika bio je zbog pandemije korona virusa, koja se iz tog grada proširila dalje na cio svet, blokiran od 23. januara do 8. aprila.

Stručnjaci ocjenjuju da se novi korona virusa pojavio krajem 2019. godine na jednoj pijaci Vuhana, gdje su se prodavale žive egzotične životinje. Virus životinjskog porijekla je vjerovatno mutirao i prešao na čovjeka.

Pijaca Huanan u Vuhanu gdje se pojavio virus zatvorena je od 1. januara. Ta pijaca je sada ograđena.

U Vuhanu gdje i dalje vlada zabrinutost nedjelju dana poslije ukidanja blokade, postavljeni su plakati na kojima piše da je zabranjena prodaja divljih životinja čak i žive živine. U gradu su takođe postavljeni zvučnici iz kojih se emituju poruke da je Kina pobijedila korona virus.

Dopisnici Frans pres rekli su da su na tri pijace u Vuhanu vidjeli da se i dalje prodaju žive životinje i to pretežno kornjače, žabe, riba, morski plodovi, ali i živina i kopneni sisari.

Svjetska zdravstvena organizacija je pozvala države da zabrane prodaju divljih životinja, ali ne zagovara zatvaranje pijaca.

Mnogi trgovci su Frans presu rekli da nisu nikada prodavali divlje životinje, ali su neki ipak priznali da su morali da odustane od prodaje nekih vrsta žaba i kornjača zbog uvedenih strožih mjera.

U Kini su zaključno sa 15. aprilom registrovane 83.402 osobe pozitivne na korona virus, a broj preminulih je preko tri hiljade.

U svijetu je broj registrovanih pozitivnih slučajeva premašio dva miliona, dok je broj preminulih preko 137 hiljada.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve