Subota, 1 Aprila, 2023
Rubrika:

U Vijetnamu otkriven novi soj koronavirusa koji je mješavina indijskog i britanskog

Kako prenosi Reuters, nakon uspješnog suzbijanja pandemije koronavirusa veći dio prošle godine, Vijetnam se sada bori sa novim sojem koji se brže širi

Vijetnamski ministar zdravstva Nguyen Thanh Long rekao je danas na konferenciji za medije da je zemlja otkrila novu varijantu koronavirusa, mješavinu indijskog i britanskog soja, koja se brzo širi zrakom.

Kako prenosi Reuters, nakon uspješnog suzbijanja pandemije koronavirusa veći dio prošle godine, Vijetnam se sada bori sa novim sojem koji se brže širi.

Od 31. aprila u 31 od 63 grada i provincije zaraženo je gotovo 3.600 ljudi, što čini više od polovine ukupnih zaraza u zemlji.

“Nakon izvođenja sekvenciranja gena na novootkrivenim pacijentima, otkrili smo novu varijantu koja je kombinacija indijske i britanske”, kazao je Nguyen Thanh Long.

Laboratorijska ispitivanja nove varijante, koja je mnogo prenosivija od ranije poznatih tipova, otkrile su da se virus vrlo brzo prenosi, objašnjavajući zašto se toliko novih slučajeva pojavilo na različitim lokacijama u kratkom periodu, citiran je Long.

“Preciznije, to je indijska varijanta s mutacijama koja izvorno pripada UK varijanti”, rekao je Long.

Izvorklix.ba

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve