Maduro je u obraćanju preko javne televizije VTV sinoć predstavio dvojicu uhapšenih Amerikanaca kao “članove bezbjednosnih službi” američkog predsjednika Donalda Trampa. Mahao je pasošima dvojice osumnjičenih predstavljenih kao Luk Denman, 34, i Erijan Beri, 41.

Foto: Beta/AP

Tužilaštvo Venecuele ranije juče je optužilo vođu opozicije Huana Gvaida da je regrutovao “plaćenike” sa venecuelanskim sredstvima blokiranim američkim sankcijama, da bi organizovao pokušaj pomorske “invazije” zemlje.

Maduro je rekao da su za taj plan odgovorni predsjednici SAD Donald Tramp i Kolumbije Ivan Duke. On je rekao da su dvije osobe uhapšene u nedjelju a ostalih 13 juče.

Gvaido je juče odbacio optužbe, negirajući bilo kakve veze sa navodnom bezbjednosnom kompanijom koja je umiješana.

Venecuelansko tužilaštvo je otvorilo više istraga protiv Gvaida, koga je gotovo 60 zemalja priznalo kao prelaznog predsjednika.

Vlasti Venecuele u nedjelju su javile da su spriječile “pokušaj invazije” u sjevernoj državi Gvaira, koji su navodno izveli plaćenici iz Kolumbije sa namjerom da podstaknu puč protiv predsjednika Madura. U operaciji je poginulo, kako je navedeno, osam “terorista”.

Taj navodni pokušaj invazije dogodio se nešto više od godinu dana od Gvaidovog poziva na oružanu pobunu. Gvaido je 30. aprila 2019. uzalud pokušao da podstakne vojne kasarne da se pobune protiv “uzurpatora” Nikolasa Madura. Od tada venecuelanske vlasti redovno optužuju Gvaida za umiješanost u zavjere protiv socijalističkog predsjednika Madura uz pomoć Kolumbije i SAD.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve