Nedjelja, 26 Marta, 2023
Rubrika:

U Ujedinjenim nacijama izložena knjiga sa imenima žrtava Holokausta – 4,8 miliona identifikovanih

Velika instalacija ''Knjiga imena žrtava Holokausta'' donijeta je u sjedište UN-a u Njujorku iz Jad Vašema u Jerusalimu, Svjetskog centra sjećanja na Holokaust, navodi AP

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija UN Antonio Gutereš izjavio je da su nacisti pokušali da otmu imena milionima Jevreja prije nego što su ih ubili u Drugom svjetskom ratu, ali je na inauguraciji UN instalacije sa poznatim imenima 4,8 miliona žrtava Holokausta ocijenio da u tome nisu uspjeli i da ubijeni “neće nikada biti zaboravljeni”.

On je sinoć uoči obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta rekao da ta izložba poziva na akciju, jer su milioni žrtava neidentifikovani, a takođe poziva svijet da „zaustavi talas ljudske okrutnosti i bori se protiv antisemitizma i svih oblika rasizma svuda i uvijek gdje se manifestuje“.

Foto: AP

Velika instalacija „Knjiga imena žrtava Holokausta“ donijeta je u sjedište UN-a u Njujorku iz Jad Vašema u Jerusalimu, Svjetskog centra sjećanja na Holokaust, navodi AP.

Visoka je dva, široka jedan i duga osam metara sa imenima 4,8 miliona žrtava ispisanim na stranicama po abecednom redu koje je do sada identifikovao Jad Vašem.

Neke stranice na kraju su prazne i simbolišu više od milion ubijenih Jevreja koji još nisu identifikovani.

Gutereš je podsjetio na dolazak zatvorenika u logor smrti Aušvic kada su njihova imena brisana i zamijenjena brojem tetoviranim na podlakticu.

Pošto su izgubili imena, izgubili su svoje živote, ali su milioni njihovih imena prikupljeni i sjećanje na njih živi, rekao je Gutereš.

Predsjedavajući Jad Vašema Dani Dajan pomenuo je dva svoja rođaka čija su imena zapisana u knjizi i rekao da su nacisti i njihovi saradnici „vođeni manijakalnom mržnjom prema Jevrejima i svemu što su smatrali jevrejskim“ težili da istrijebe svakog Jevrejina svuda i da izbrišu njihova imena, identitet i kulturu.

„Ne možemo oživjeti ni jednog od miliona koje su oni ubili. Ali možemo i radimo da obnovimo njihova imena i priče žrtava“, rekao je Danon.

Jad Vašem je biblijski hebrejski termin za „ime i spomenik“ i Dajan je rekao da se u centru prikuplja svaki djelić informacije o životima i smrti žrtava, te da se to čini jer one ne zaslužuju ništa manje.

Centar se takođe nada da će bilježenjem i učenjem o njihovim pričama pomoći u sprečavanju užasa koji bi mogli „čak i izdaleka da liče na Šou (Holokaust)“.

„Istorija se nikada ne ponavlja isto, ali fenomen ekstremnog antisemtizma i drugi oblici rasne mržnje i agresivnog nasilja i okrutnog diktatorstva se ponavljaju“, rekao je Dajan i ocijenio da je za sprečavanje još jedne Šoe ključno sjećati se žrtava i da je Knjiga imena zato u UN i zato je to značajno.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve