Nedjelja, 26 Marta, 2023
Rubrika:

U Tunisu samo 11 odsto birača glasalo u drugom krugu parlamentarnih izbora

Na glasanje je došlo svega 887.638 građana - 11,3 odsto od 7,8 miliona registrovanih birača, saopštila je izborna komisija

U Tunisu je danas održan drugi krug parlamentarnih izbora sa slabim odzivom birača što je odraz političkih podjela i rastućih teškoća u privredi.

Na glasanje je došlo svega 887.638 građana – 11,3 odsto od 7,8 miliona registrovanih birača, saopštila je izborna komisija.

I prvom krugu, 17. decembra, glasalo je svega 11,2 odsto birača što je najmanje od prevrata 2011. i početka uvođenja demokratije.

Izbori za 131 od 161 ukupno poslanika završna su faza reforme koju je prije 18 mjeseci nametnuo predsjednik Kais Sajed kako bi vratio predsjednički sistem vladavine u Tunisu. Takav sistem bio je prije prevrata 2011. i pada predsjednika Bena Alija, smatranog za diktatora.

Sajed je 25. jula 2021. preuzeo puna predsjednička ovlašćenja, suspendovao rad Parlamenta i smijenio Vladu.

Godinu dana kasnije je donijet nov Ustav s novim ovlašćenjima za predsjednika, Sajeda, a s veoma ograničenim ovlašćenjima Parlamenta.

Opozicija koja je bojkotovala izbore, i nevladine organizacije ocijenile su poslije prvog kruga izbora da se vratila autoritarna vlast.

Građani se suočavaju sa padom kupovne moći i inflacijom iznad deset odsto, a vlada i nestašica čak i subvencionisanih namirnica, kao što su mleko, šećer ili ulje.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve