Srijeda, 7 Juna, 2023
Rubrika:

U Pekingu u prošloj godini najmanje zagađenje vazduha od 2013. godine

Iz Pekinškog biroa za ekologiju i životnu sredinu navedeno je da je gustina čestica PM 2,5 smanjena na prosječnih 30 mikrograma u 2022. godini

Vrijednosti zagađenja vazduha u Pekingu, glavnom gradu Kine, prošle godine pale su na najniži nivo od 2013. godine, kada su počela mjerenja.

Iz Pekinškog biroa za ekologiju i životnu sredinu navedeno je da je gustina čestica PM 2,5 smanjena na prosječnih 30 mikrograma u 2022. godini.

Ovo je bila najniža godišnja prosječna vrijednost od početka mjerenja 2013. godine.

U glavnom gradu od oko 22 miliona ljudi, koncentracije PM 2,5 pale su ispod nacionalnog standarda od 35 mikrograma drugi put nakon 2021. godine.

Kvalitet vazduha u Pekingu, gdje je zagađenje visoko zbog jake magle zimi i pijeska i prašine koje u jesen nosi vetar iz pustinja i visoravni u sjeveroistočnim oblastima, klasifikovan je kao „dobar“ i „odličan“ prema nacionalnim standardima za 286 dana u godini.

Međutim, trenutne vrijednosti su još ispod međunarodnih standarda.

Dok Svjetska zdravstvena organizacija prihvata koncentracije PM 2,5 iznad pet mikrograma godišnje kao „štetne za ljudsko zdravlje“, upozorava i da izloženost zagađenju vazduha iznad ove vrijednosti može da dovede do respiratornih i kardiovaskularnih bolesti.

Kina, gdje su stanovništvo i industrijska proizvodnja koncentrisani u velikim gradovima, jedna je od zemalja s najvećim problemom zagađenja vazduha u svijetu.

Kvalitet vazduha poboljšan je kao rezultat mjera koje su preduzete u posljednje dvije godine u zemlji.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve