Petak, 9 Juna, 2023
Rubrika:

U par dana iznenada umrli član Putinove stranke, bivši general i zvaničnik mornarice

Smrt generala Maslova uslijedila je nekoliko dana nakon što je zvaničnik mornarice zadužen za izgradnju podmornica takođe umro ''iznenadnom smrću''

Bivši zapovjednik ruske vojske s dugogodišnjim vezama s Ukrajinom preminuo je “iznenada” u 69. godini, izvijestila je fabrika tenkova u kojoj je radio. Fabrika Uralvagonzavod, najveći svjetski proizvođač tenkova, gdje je general Aleksej Maslov nedavno radio kao međunarodni prodajni predstavnik, nije dala dodatno objašnjenje.

General Maslov, koji je bio vrhovni zapovjednik ruskih kopnenih snaga od 2004. do 2008., preminuo je u nedjelju u vojnoj bolnici u Moskvi, objavila je fabrika. Uralvagonzavod ga je nazvao “istaknutim zapovjednikom koji je prošao hrabar put od zapovjednika voda do vrhovnog zapovjednika kopnenih snaga”.

Bliske veze s Ukrajinom

Bivši vojni zapovjednik, koji dolazi iz ruske regije koja se graniči s Ukrajinom, imao je bliske veze sa zemljom koju je Rusija napala u februaru, piše The Telegraph. Vojna karijera generala Maslova započela je u sovjetskoj Ukrajini, gdje je studirao na vrhunskom koledžu za vojne zapovjednike u Harkovu. Kasnije je bio stacioniran u Karpatskim planinama na granici s Rumunijom.

Nakon četiri godine zapovijedanja oružanim snagama Rusije general Maslov imenovan je za zamjenika Dmitrija Rogozina, tadašnjeg izaslanika Rusije pri NATO-u u Briselu. Rogozin, nepokolebljivi pristalica ruske invazije na Ukrajinu koji je prošle sedmice ranjen u ukrajinskom  napadu, opisao je generala kao “iskusnog oficira, zahtjevnog zapovjednika i dobru osobu”.

Smrt generala Maslova uslijedila je nekoliko dana nakon što je zvaničnik mornarice zadužen za izgradnju podmornica takođe umro ”iznenadnom smrću”. Aleksandar Buzakov (65) preminuo je prošlog vikenda, dan nakon što je predvodio isplovljavanje nove podmornice iz ruskog Admiralskog brodogradilišta u Sankt-Peterburgu.

Njegova kompanija opisala je njegovu smrt kao “iznenadnu, preuranjenu i tragičnu”.

Smrt ruskog političara u Indiji

Nakon što je ruski političar, zastupnik i multimilioner Pavel Antov, član Putinove stranke Ujedinjena Rusija, nađen mrtav ispred hotela u Indiji, pojavila su se nagađanja o uzrocima njegove smrti. Podsjetimo, Antov je bio na putovanju s trojicom svojih prijatelja povodom svog 66. rođendana.

Antov je nedavno kritikovao ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog rata u Ukrajini, ali je svoje kritike ubrzo povukao. Preminuo je nakon pada s trećeg sprata svog hotela 24. decembra. Njegov prijatelj Vladimir Bidenov pronađen je kako leži bez svijesti u svojoj sobi dva dana prije, a ljekari u okružnoj bolnici proglasili su ga mrtvim.

Aleksandar Šerba, ukrajinski diplomata koji je radio kao ambasador Ukrajine u Austriji od 2014. do 2021., komentarišući incident potvrdio je da je ruski generalni konzul u Kalkuti izjavio da policija ne vidi ništa sumnjivo u vezi sa smrću Antova, piše Sky News.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve