Petak, 8 Decembra, 2023
Rubrika:

U Njemačkoj rast krivičnih djela motivisanih ekstremizmom i mržnjom

Prema izvještaju, politički kriminal dostigao je prošle godine drugi po visini nivo od kako je postao predmet statističke obrade 2001. godine

U Njemačkoj je broj politički motivisanih krivičnih djela u prošloj godini znatno porastao, a više od polovine tih delikata mogu da se pripišu krajnjoj desnici, piše portal EURAKTIV Njemačka.

Foto: EPA

Broj politički motivisanih krivičnih djela porastao je u 2019. za 14 odsto u odnosu na prethodnu godinu na 41 hiljadu. To proizlazi iz Izvještaja o politički motivisanom kriminalu koji su predstavili ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer i šef Savezne uprave za kriminalitet (BKA) Holger Minh.

Prema izvještaju, politički kriminal dostigao je prošle godine drugi po visini nivo od kako je postao predmet statističke obrade 2001. godine. Krivična djela iza kojih stoje osobe sa desnog političkog spektra sa 22.000 čine više od polovine (54,3 odsto) registrovanih djela. U poređenju sa 2018. godinom taj je broj porastao za oko 10 odsto.

“Najveću prijetnju i dalje predstavlja desni ekstremizam. Postoje svi razlozi da tu postupamo posebno ažurno”, rekao je Zehofer na konferenciji za novinare prilikom predstavljanja izvještaja.

Najviše je, međutim, procentualno porastao broj krivičnih djela sa korijenom u levom političkom spektru. Tu je broj djela u 2019. godini porastao za 24 odsto na gotovo 10.000. Značajan pad zabilježen je u oblasti verski motivisanih djela, gdje su i dalje najbrojniji delikti sa islamističkom pozadinom.

Jačanje antisemitizma

U značajnoj mjeri je porastao i broj krivičnih djela motivisanih mržnjom, u koja se ubrajaju i djela motivisana mržnjom prema strancima i antisemitski delikti. Sa porastom od 13 odsto u odnosu na 2018. godinu na 2.000, broj antisemitskih krivičnih djela dostigao je rekordni nivo. Više od 90 odsto tih dela statistika pripisuje desnoj političkoj sceni.

“Za Jevreje u Njemačkoj antisemitizam je postao svakodnevna pojava”, ocijenio je predsednik Centralnog savjeta Jevreja u Njemačkoj Jozef Šuster. On je zatražio da se “posebna pažnja posveti” rastućem desnom ekstremizmu.

Šuster je naveo da prvnstveno internet nudi prostor za iznošenje antisemitskih stavova i izrazio bojazan da bi taj trend zbog krize sa korona virusom mogao da postane još izraženiji. Njegovu ocjenu dijele i mnogi stručnjaci, koji ukazuju na bliskost brojnih teorija zavjere sa antisemitskim svetonazorom.

Statistika je prvi put obuhvatila i krivična djela izvršena putem interneta.

Prema navodima izvještaja, u kojem su prvi put i onlajn postovi motivisani mržnjom tretirani kao način izvršenja delikta, u toj oblasti je registrovano oko 1.500 krivičnih djela, od kojih iza tri četvrtine stoji politička desnica.

Ubistvo predsjednika opštine Kasel Valtera Libkea i atentati u gradovima Hanau i Hale, prošlogodišnji tragični vrhunci nasilja ekstremne desnice u Njemačkoj, ponovo su pokrenuli diskusije o suzbijanju te vrste zločina.

“Razvoj politički motivisanog kriminala pokazuje nam u prvom redu jednu novu dimenziju kada je riječ o ugrožavanju naše demokratije”, izjavio je ministar unutrašnjih poslova pokrajine Tiringije Georg Majer, dodajući da pravna država takvim prijetnjama mora da se suprostavi svim sredstvima.

Upravo zato savezna ministarka pravde Kristine Lambreht najavila je poseban zakon koji bi se odnosio na desni ekstremizam i krivična djela motivisana mržnjom. Ministarka iz Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD) ocijenila je nakon predstavljanja izvještaja da upravo statistika i brojevi dokazuju da je takav zakon hitno potreban.

Njemačka vlada je još u februaru usvojila nacrt zakona koji ne uključuje samo nova krivična djela i načine njihovog izvršenja, nego predviđa i efikasniji krivični progon.

Uz to je predviđeno i da se operateri većih društvenih mreža obavežu da će uklanjati postove koji raspiruju mržnju i nadležnim organima prijavljivati sadržaje koji predstavljaju krivično djelo. Taj zakon parlament bi trebalo da usvoji još prije ljeta.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve