Broj nezaposlenih u Njemačkoj dosegao je najniži nivo od 1991. godine, a stopa nezaposlenosti je pala na 5,1 posto, saopštila je u petak Savezna agencija za zapošljavanje u Nirnbergu, prenose agencije.

Foto: DPA

„Uprkos oslabljenom ekonomskom rastu, tržište rada se i dalje razvija u pozitivnom smjeru“, rekao je šef Savezne agencije za zapošljavanje Detlef Scheele prilikom predstavljanja najnovijih statistika o nezaposlenima za mart.

Kada se poredi sa februarom, u martu je zabilježeno 72.000 nezaposlenih manje, a u poređenju sa martom prošle godine Njemačka broji 157.000 manje osoba bez zaposlenja.

Proljećno oživljavanje tržišta rada je ove godine, zbog neuobičajeno visokih temperatura i lijepog vremena, naročito uticalo na porast zapošljavanja u sektorima građevine, poljoprivrede i ugostiteljstva.

Građevina i zdravstvo

Scheele je istakao činjenicu da je porast broja zaposlenih koji rade puno radno vrijeme veći za preko 660.000 u poređenju s prošlom godinom.

Pao je i broj osoba koje ne rade, ali zbog mjera poput prekvalifikacija ne ulaze u statistike nezaposlenih.

No, stručnjaci s Instituta za istraživanje tržišta rada (IAB) procjenjuju kako zbog slabljenja konjunkture sezonski uslovljeni pad nezaposlenosti neće biti toliko izražen kao prethodnih godina.

U martu je najviše nepopunjenih radnih mjesta zabilježeno u sektorima građevinarstva, javne uprave, maloprodaji i zdravstvu.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve