U Moskvi je Crvenim trgom danas prodefilovalo 4.000 vojnika u znak sjećanja na paradu 7. novembra 1941. godine, kada je Crvena armija defileom pozdravila Kremlj i otšla u Drugi svjetski rat, na front protiv nacista.

Foto: AP/Alexander Zemlianichenko

Danas su oficiri, vojnici i pitomci vojne škole, većinom u uniformama i s oružjem iz tog doba, marširali u ritmu vojne muzike i patriotskih pjesama.

Crvenim trgom je u koloni prošlo i 30 starih ratnih vozila, među kojima tenkovi T-34.

„Naš zadatak je da nastavimo posao pobjednika: da izgradimo veliku zemlju“, izjavio je gradonačelnik Moskve Sergej Sobijanin u govoru u čast „legendarne parade“.

„Potomci heroja rata danas prolaze ispred Kremlja. A mi znamo da je budućnost Rusije u čvrstim rukama“, rekao je Sobijanin aludirajući na predsjednika Vladimira Putina.

Poslije njemačke invazije 22. juna 1941, koja je iznenadila tadašnjeg sovjetskog lidera Josifa Staljina jer je 1939. godine potpisao sporazum o nenapadanju s nacističkim njemačkim kancelarom Adolfom Hitlerom, vojnici Trećeg rajha su početkom novembra 1941. godine stigli na oko 30 kilometara od Moskve.

Staljin je tada naredio da 30.000 sovjetskih vojnika direktno krene na front. To je objavio poslije parade 7. novembra, održane poovodom godišnjice boljševičke revolucije 1917. godine.

Crvena armija je uspjela da potisne njemačke snage tokom zime 1941. godine, ali je prvu značajnu bitku, kod Staljingrada (sada Volgograda), dobila tek 1942-1943. Ta bitka je otvorila put ka konačnoj pobjedi Sovjetskog saveza i njenih saveznika protiv Hitlera u maju 1945.

Vojna parada se svake godine organizuje od 2000. ghodine kada je na vlast došao Putin, kako bi Rusi proslavili sovjetsku pobjedu nad nacistima.

Istraživači i opozicioni aktivisti kiritkuju tu politiku patriotizma vidjevši je kao prepisivanje istorije u kojoj se prećutkuju zločini i krupne manjkavosti sovjetske vlasti koje su i dovele do njene propasti krajem 1980-ih godina.

Komentari

avatar