Droga je zaplijenjena u luci Salerno, južno od Napulja, a njena vrijednost na tržištu se procjenjuje na milijardu eura, precizira u saopštenju italijanska policija i navodi da je riječ o “najvećoj zaplijeni amfetamina na svjetskom nivou”.

Prema istrazi, droga je bila skrivena u tri kontejnera sa rolnama papira za industrijsku upotrebu i metalnim točkovima.

U svakoj tubi višeslojnog papira, dužine dva metra i prečnika 1,4 metra (vjerovatno napravljeni u Njemačkoj) moglo je da se sakrije oko 350 kilograma tableta, a da ih ne otkrije skener. Ogromni metalni točkovi koji su stručno isječeni, takođe su bili napunjeni tabletama.

Tablete su imale žig “kaptagon”, droge poznate kao “droge džihada”, preciziraju istražitelji.

“Znamo da Islamska država finansira sopstvene terorističke aktivnosti uglavnom trgovinom sintetičkim drogama proizvedenim u Siriji, koja je posljednjih godina postala najveći svjetski proizvođač amfetamina”, navodi policija.

Ista napuljska jedinica za organizovani kriminal je prije dvije nedjelje presrela kontejner falsifikovane odjeće i zaplijenila 2.800 kilograma hašiša i 190 kilograma amfetamina u vidu više od milion tableta sa žigom “kaptagon”.

Istražitelji smatraju da je došlo do udruživanja kriminalnih grupa pošto 85 miliona tableta može da zadovolji evropsko tržište. Prema jednoj hipotezi, možda je riječ o “kartelu” klanova Kamore, napolitanske mafije.

Restriktivne mjere zbog pandemije korona virusa su nesumnjivo blokirale proizvodnju i distribuciju sintetičkih droga u Evropi, pa su se šverceri okrenuli Siriji.

Italijanska policija navodi da je konzumacija kaptagona “veoma rasprostranjena među ratnicima za smanjivanje straha i bola”.

Prvobitno proizvođena u Libanu i distribuirana u Saudijskoj Arabiji 90-ih godina, ova droga je pronađena u skrovištima terorista, poput napadača u Parizu 2015. godine, uključujući i napad u koncertnoj dvorani Bataklan.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve