Medicinsko osoblje u Italiji je pod “nepodnošljivim i nepojmljivim” stresom dok rizikuju svoje živote u borbi protiv epidemije koronavirusa, rekao je danas predstavnik sindikata.

Foto: Reuters/Guglielmo Mangiapane

U Italiji je do petka preminulo 14.681 osoba od posljedica koronavirusa, a oko 120.000 ljudi je zaraženo. Među ljekarima, medicinskim sestrama i drugim članovima medicinskog osoblja umrlo je 120, a zaraženo ih je 11.252, rekao je Karlo Palermo, predsjednik ljekarskog sindikata Anao Asomed.

“Broj zaraženih raste šokantnim tempom”, rekao je on.

Među umrlima su i dvije sestre koje su sebi oduzele život. Komentarišući njihova samoubistva, Palermo je istakao da je emocionalni pritisak na osoblje na odjeljenjima s oboljelima od kovida-19 ogroman.

“Svaki dan su suočeni sa smrću, to nije lako. Čak su zamijenili svještenike jer daju posljednju pričest”, rekao je Palermo, uznemiren dok o tome govori.

Podsjeća da oboljeli od kovida-19 umiru sami u bolnicama jer su posjete zabranjene.

Palermo kaže da je medicinsko osoblje, uključujući porodične ljekare, u početku bilo bez zaštitne opreme zbog potcjenjivanja prijetnje koju predstavlja virus.

“Bili smo nepripremljeni, ne treba to kriti”, rekao je i dodao da je epidemiju podstaklo to što na početku nijesu izolovani prvi slučajevi a ljekarima i sestrama nijesu obezbijeđene kvalitetne maske.

Dodaje da se na sjeveru zemlje situacija sa zaštitnom opremom poboljšala, ali da nestašice još postoje u centralnom i južnom dijelu zemlje.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve