Nedjelja, 24 Septembra, 2023
Rubrika:

U Iranu zatvoreno 150 preduzeća zbog kršenja kodeksa oblačenja

Zatvaranja su naređena dan poslije stupanja na snagu nove policijske mjere koja koristi nadzorne kamere za identifikaciju žena koje ne nose hidžab

Iranske vlasti su danas saopštile da su zatvorile više od 150 trgovinskih objekata i restorana za 24 sata jer radnice nisu poštovale obavezu nošenja hidžaba.

Zatvaranja su naređena dan poslije stupanja na snagu nove policijske mjere koja koristi nadzorne kamere za identifikaciju žena koje ne nose hidžab. Nošenje muslimanskog vela je obavezno u Iranu od Islamske revolucije 1979. godine.

Policija je saopštila da je „nažalost, morala da zapečati 137 prodavnica i 18 restorana i prijemnih sala u zemlji, zbog neobraćanja pažnje na prethodna upozorenja“ u vezi sa obavezom nošenja vela, prenijela je agencija Tasnim.

Vlasti su uvele novu mjeru u trenutku kada sve više žena prkosi obaveznom kodeksu oblačenja u Iranu. Žene su to počele da čine poslije smrti mlade Mahse Amini u septembru, uhapšene zbog kršenja strogih pravila oblačenja.

Policija je navela da će i vlasnici automobila dobiti poruku upozorenja ako neka putnica prekrši pravila oblačenja. Vozači rizikuju da im vozilo bude zaplijenjeno u slučaju ponovljenog prekršaja.

Inspektori su u protekla 24 sata zabilježili nekoliko stotina slučajeva nenošenja hidžaba u automobilima, a vlasnici tih vozila su obaviješteni SMS porukama, navela je policija.

Iranske vlasti su ranije u nekoliko navrata upozorile da će svako ko skine veo na javnom mjestu biti kažnjen.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve