Petak, 24 Marta, 2023
Rubrika:

U Francuskoj planirani novi protesti u jeku političke krize oko penzione reforme

Sindikati su pozvali na okupljanja danas i sjutra, kao i na deveti dan štrajkova i demonstracija u četvrtak protiv te reforme čiji najsporniji dio je pomjeranje starosne granice za penziju od 62 na 64 godine

Protivnici penzione reforme francuskog predsjednika Emanuela Makrona nastaviće proteste ovog vikenda, predviđena su nova okupljanja i štrajkovi u zemlji koja je zapala u političku krizu od kada je vlada usvojila zakon o penzionoj reformi zaobilazeći parlament.

Dva predloga za izglasavanje povjerenja vladi podnijeta su juče zbog njenog pribjegavanja članu ustava koji dozvoljava usvajanje teksta zakona bez glasanja.

Sindikati su pozvali na okupljanja danas i sjutra, kao i na deveti dan štrajkova i demonstracija u četvrtak protiv te reforme čiji najsporniji dio je pomjeranje starosne granice za penziju od 62 na 64 godine.

Pribjegavanje članu ustava 49.3 se gotovo jednoglasno smatra neuspjehom za Emanuela Makrona koji je mnogo računao na svoj politički kredit za ovu ključnu reformu svog drugog petogodišnjeg mandata. Neki strahuju da će se radikalizovati protesti.

Najmanje dvije rafinerije – Petro Ineos na jugoistoku i Total Enerži na sjeverozapadu mogle bi da budu zaustavljenje, najkasnije sjutra, prema sindikatu CGT. Za sada štrajkači blokiraju isporuku goriva.

Francuski ministar industrije Roland Leskir je nagovijestio danas da bi vlada mogla da pribjegne oduzimanjem u slučaju da se ti pogoni zaustave.

Predviđena su okupljanja tokom cijelog vikenda na trgu Itali u Parizu, u Marseju, Brestu na zapadu, Tulonu, Monpeljeu na jugoistoku, ne računajući spontana okupljanja koja bi mogla da prerastu u nerede.

Tako su se u četvrtak i petak uveče hiljade ljudi okupile na Trgu Konkord u Parizu, nedaleko od francuskog parlamenta i predsjedničke palate.

Male grupe demonstranata sukobile su se sa policijom. Prema policiji, privedena je 61 osoba.

U Lionu demonstranti su upali u gradske prostorije i pokušali da ih zapale ali je policija saopštila da je brzo ugasila požar i uhapsila 36 ljudi.

Druge demonstracije su održane mirno, kao na primjer u Lilu na sjeveru zemlje.

Predlozi za glasanje o povjerenju vladi će se razmatrati u parlamentu u ponedjeljak, prema izvorima u tom tijelu.

Protesti i štrajkovi u Francuskoj počeli su u januaru kada je počela da se pominje reforma penzija i njeno usvajanje.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve