Utorak, 26 Septembra, 2023
Rubrika:

U Danskoj prošle godine nije bilo nijedne pljačke banke

Povećan broj nadzornih kamera, poboljšani alarmni sistemi i jača saradnja s policijom pomogli su da se broj pljački smanji do nule, kaže direktor za digitalizaciju Fajnens Denmarku Majkl Busk-Jepsen

Broj pljački banaka u Danskoj pao je na nulu prošle godine, pošto su pojačano obezbjeđenje i smanjena upotreba gotovine u toj nordijskoj zemlji učinili pljačke manje unosnim.

Broj pljački banaka u Danskoj stalno opada od 2000. godine, kada se dogodila 221 pljačka, skoro po jedna svakog radnog dana, prenosi CNN.

U 2021. godini Danska je imala samo jednu pljačku banke, prema podacima Fajnens Denmark (Finance Denmark), industrijske grupe za zajmodavce, dok je Blumberg (Bloomberg) objavio da 2022. godine nije bilo nijedne pljačke.

Povećan broj nadzornih kamera, poboljšani alarmni sistemi i jača saradnja s policijom pomogli su da se broj pljački smanji do nule, kaže direktor za digitalizaciju Fajnens Denmarku Majkl Busk-Jepsen.

Na opadanje broja pljački uticalo je i veliko smanjenje broja blagajnika: od oko 800 filijala banaka u Danskoj, samo oko 20 i dalje ima osoblje koje se bavi depozitima i isplatama, rekao je Busk-Jepsen za CNN, te ogromna većina klijenata koristi bankomata kojih je u Danskoj oko 2.000.

Danska ima oko 5,9 miliona stanovnika i redovno se rangira kao jedna od najsrećnijih zemalja na svijetu. Godine 2022. zauzela je drugo mjesto poslije Finske u Svjetskom izvještaju o sreći, sa visokom ocjenom u očekivanom zdravom životnom vijeku, BDP-u po glavi stanovnika, socijalnoj podršci i niskoj korupciji.

Pljačke banaka su u opadanju i u drugim zemljama, jer prelazak sa gotovine na digitalno bankarstvo dovodi do „sajber-kriminala“, kao što su hakovanje i prevare, koje ciljaju bankovne i druge lične podatke.

 

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve