Srijeda, 7 Decembra, 2022
Rubrika:

U četvrtak uveče vanredni samit EU o Ukrajini

Samit EU će se održati dan nakon što su stupile na snagu evropske sankcije pritiv Rusije koje je EU odobrila 22. februara nakon što je Ruski predsjednik Vladimir Putin priznao samostalnost separatističkih regija Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine i odobrio slanje trupa u tu oblast

Šefovi država i vlada zemalja članica Evropske unije (EU) okupiće se u četvrtak uveče u Briselu kako bi raspravljali o situaciji u Ukrajini.

Predsjednik Evropskog savjeta Charles Michel (Šarl Mišel) sazvao je vanredni samit gdje od 27 predsjednika i premijer država članica traži da se razgovara o tome kako će EU zaštiti međunarodni poredak zasnovan na pravilima, kako će se nositi sa Rusijom, posebno smatrajući Rusiju odgovornom za svoje postupke te kako će Brisel i dalje podržavati Ukrajinu i njen narod.

U pismu koji je uputio evropskim prestonicama pozivajući lidere država, Michel je ocijenio da upotreba sile i prinude za promjenu granica “nema mjesta u 21. veku”.

“Agresivne akcije Ruske Federacije krše međunarodno pravo i teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine. Oni takođe podrivaju evropski bezbjednosni poredak”, naveo je u pismu visoki zvaničnik EU, Charles Michel.

Samit EU će se održati dan nakon što su stupile na snagu evropske sankcije pritiv Rusije koje je EU odobrila 22. februara nakon što je Ruski predsjednik Vladimir Putin priznao samostalnost separatističkih regija Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine i odobrio slanje trupa u tu oblast.

Sankcije se uvode protiv 351 zastupnika ruske Dume te 27 pojedinaca i pravnih osoba koji su pridonijeli ugrožavanju ukrajinske teritorijalne cjelovitosti, suverenosti i nezavisnosti, među kojima su i ruske banke koje su finansirale ruske vojne i druge operacije na tim teritorijama.

Takođe se zabranuje trgovina između dvije otcepljene regije i EU-a, zatim se ograničava ruska vlada u prikupljanju kapitala na finansijskim tržištima EU-a.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve