Nedjelja, 26 Marta, 2023
Rubrika:

U Australiji pronađena izgubljena radioaktivna kapsula

Vojska je provjerila kapsulu i ona će biti prebačena u bezbjedni objekt u gradu Perthu u četvrtak, rekao je ministar hitnih službi Stephen Dawson

Australijske vlasti u srijedu su pronašle radioaktivnu kapsulu izgubljenu u ogromnoj divljini nakon gotovo nedjelju dana potrage duž dionice autoceste duge 1.400 kilometara, rekao je zvaničnik hitne službe.

Vojska je provjerila kapsulu i ona će biti prebačena u bezbjedni objekt u gradu Perthu u četvrtak, rekao je ministar hitnih službi Stephen Dawson.

“Kada uzmete u obzir opseg istraživanja, locirati taj objekt bila je ogroman zadatak, a grupe za potragu doslovno su pronašle iglu u plastu sijena”, kazao je on novinarima, prenosi Hina.

Radioaktivna kapsula bila je dio mjerača koji se koristi za mjerenje gustine željezne rude iz rudnika Gudai-Darri u udaljenoj australijskoj regiji Kimberley.

Kapsula je bila dio mjerača koji se koristi za mjerenje gustine željezne rude.

Rio Tinto je povjerio prevoz specijalizovanom izvođaču i u ponedjeljak se izvinio za gubitak koji se dogodio u nekom trenutku u posljednje dvije sedmice.

Malo vjerovatno da će se područje kontaminirati

Ruda se odvozila u postrojenje u predgrađu Pertha – udaljenost duža od dužine Velike Britanije.

Zaposleni Ministarstva za hitne slučajeve Zapadne Australije, uprave za nacionalnu bezbjednost, stručnjaci za radijaciju i drugi pretraživali su dionicu autoceste u potrazi za malom kapsulom koja je izgubljena u transportu prije više od dvije sedmice.

Zvaničnici su rekli da je kapsula očito pala sa kamiona i sletjela na rub ceste, dodajući da je malo vjerovatno da će se to područje kontaminirati.

Srebrna kapsula promjera šest milimetara i duga osam milimetara sadrži cezij-137 koji emituje zračenje jednako primanju 10 rendgenskih zraka u sat vremena.

Ljudima je rečeno da ostanu najmanje pet metara udaljeni od kapsule ako je uoče jer bi izloženost mogla uzrokovati opekotine od zračenja ili radijacijsku bolest, premda se pretpostavlja da proći pokraj kapsule nosi relativno nizak rizik, sličan izlaganju rendgenskim zracima.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve