Epl, Gugl, Tesla i Majkrosoft su među tuženim kompanijama od kojih se u parnici traži odšteta zbog smrti i povreda djece rudara u Demokratskoj Republici Kongo.

foto Reuters/Finbarr O’Reilly

Međunarodni advokati za ljudska prava podnijeli su tužbu u ime 14 porodica iz Konga, piše BBC.

Oni optužuju kompanije da su imale saznanje da se kobalt koji se koristi u njihovim proizvodima mogao dovesti u vezu s dječjim radom. DR Kongo proizvodi 60 odsto kobalta na svjetskom tržištu.

Taj mineral se koristi za proizvodnju litijum-jonskih baterija namijenjenih za napajanje električnih automobila, laptopova i pametnih telefona.

Međutim, postupak ekstrakcije tog minerala izaziva zabrinutost jer je povezan s ilegalnim rudarstvom, kršenjem ljudskih prava i korupcijom.

U tužbi podnesenoj u SAD tvrdi se da su tehnološke kompanije imale “saznanje” da se kobalt nabavljen za njihove proizvode može povezati sa dječjim radom.

Oni kažu da kompanije nijesu uspjele da regulišu svoje lance snabdijevanja i umjesto toga su želele da profitiraju od eksploatacije.

Ostale kompanije navedene u parnici su proizvođač računara Del i dvije rudarske kompanije, Žejiang Huajou Kobalt i Glenkor, koji posjeduju rudnike gde su, kako navode porodice, njihova djeca radila.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve