Utorak, 31 Januara, 2023
Rubrika:

Turski avioni granatirali kurdska sela u Siriji

Turska je u utorak rekla da planira da nastavi akciju u sjevernoj Siriji protiv boraca Kurdistanske radničke stranke (PKK) u Iraku, preduzete nakon smrtonosne bombe prošlog vikenda u Istanbulu

Turski avioni granatirali su dva sela nastanjena Kurdima u sjevernoj Siriji, rekao je portparol Sirijskih demokratskih snaga (SDF).

Turska je u utorak rekla da planira da nastavi akciju u sjevernoj Siriji protiv boraca Kurdistanske radničke stranke (PKK) u Iraku, preduzete nakon smrtonosne bombe prošlog vikenda u Istanbulu.

Vlada je okrivila kurdske borce za eksploziju na istanbulskoj aveniji Istiklal 13. novembra u kojoj je poginulo šest osoba, a povrijeđeno više od 80.

Kurdi negirali umiješanost u napad

Tursko ministarstvo odbrane objavilo je u tvitu kasno u subotu “da traži odgovorne za podmukli napad” uz fotografiju borbenog aviona koji uzlijeće.

Nijedna grupa nije preuzela odgovornost za eksploziju na prometnoj pješačkoj aveniji u Istanbulu, a PKK i SDF su negirali umiješanost.

Pogođen grad Kobane

SDF je saopštio da su turski vazdušni napadi pogodili grad Kobane na sjeveroistoku Sirije.

Grad u blizini turske granice pao je u ruke Islamske države Irak i Levant (ISIL) 2014. godine, prije nego što su ih kurdski borci potisnuli naredne godine.

“Kobane, grad koji je porazio ISIL, sada je pod napadima aviona turske okupacije”, napisao je na Twitteru Farhad Shami, šef medijskog centra SDF-a.

Portparol SDF-a kasnije je rekao da su pogođena dva sela u kojim se nalaze interno raseljene osobe te da su napadi rezultirali žrtvama, ali nije naveo tačan broj.

Turska je do sada izvela tri upada u sjevernu Siriju protiv milicije sirijskih Kurda (YPG), za koju kaže da je krilo PKK-a.

Predsjednik Redžep Tajip Erdogan ranije je rekao da bi Turska mogla sprovesti još jednu operaciju protiv YPG-a.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve