Turska: Sankcije EU nas neće spriječiti da nastavimo traženje gasa kod Kipra

Dva turska broda u pratnji ratnih brodova traže gas na oba kraja etnički podijeljenog Kipra. Turska, koja ne priznaje Kipar kao državu, tvrdi da 44 odsto isključive ekonomske zone Kipra pripada njoj i da Turci iz otcjepljene Turske Republike Sjeverni Kipar polažu pravo na još 25 odsto

Sankcije koje je EU uvela Turskoj neće spriječiti Ankaru da nastavi traženje gasa u vodama kod Kipra, saopštilo je danas tursko Ministarstvo spoljnih poslova.

Turski brod za istraživanje gasa. Lefteris Pitarakis/Associated Press

Ministri spoljnih poslova zemalja članica EU juče su uveli sankcije Turskoj zbog traženja gasa u vodama koje spadaju u isključivu ekonomsku zonu Kipra. Ministri su naveli i da su suspendovali razgovore s Turskom o sporazumu o vazdušnom saobraćaju i da će od Evropske investicione banke zatražiti da „preispita“ pozajmice Ankari.

Šefovi diplomatija su takođe podržali predlog Evropske komisije za smanjenje finansijske pomoći Turskoj za narednu godinu. Oni su upozorili da se dogovaraju dodatne „ciljane mjere“ za kažnjavanje Turske koja je 2005. počela pristupne pregovore s EU.

Tursko ministarstvo je navelo da EU nije pomenula kiparske Turke i da se ponijela kao da oni „ne postoje“, i optužilo Uniju za „predrasude i pristrasnost“.

„Odluke Savjeta za spoljne poslove EU donijete na jučerašnjem sastanku ni na koji način neće uticati na odlučnost naše zemlje da nastavi s aktivnostima traženja gasa u istočnom Mediteranu“, navelo je tursko ministarstvo.

Dva turska broda u pratnji ratnih brodova traže gas na oba kraja etnički podijeljenog Kipra. Turska, koja ne priznaje Kipar kao državu, tvrdi da 44 odsto isključive ekonomske zone Kipra pripada njoj i da Turci iz otcjepljene Turske Republike Sjeverni Kipar polažu pravo na još 25 odsto.

Kipar je podijeljen po etničkoj liniji kada je Turska 1974. izvršila invaziju poslije puča pristalica ujedinjenja s Grčkom. Nezavisnost Sjevernog Kipra priznaje samo Turska koja na ostrvu drži više od 35.000 vojnika. Kipar je 2004. primljen u EU, ali samo stanovnici južnog dijela uživaju povlastice članstva.

Dok Turska tvrdi da štiti svoja prava i prava kiparskih Turaka na zalihe gasa sredozemnog ostrva, kiparski zvaničnici optužuju Ankaru da koristi kiparske Turke za svoje ciljeve širenja kontrole nad istočnim Mediteranom.

Kiparska vlada je saopštila da će preduzeti pravne korake protiv svih naftnih i gasnih kompanija koje pružaju podršku turskim brodovima u potrazi za gasom. Kipar je već izdao oko 20 međunarodnih naloga za hapšenje protiv tri međunarodne kompanije koje pomažu jednom od dva broda koji buši na 68 kilometara od zapadne obale Kipra.

Komentari

avatar