Petak, 2 Juna, 2023
Rubrika:

Turska odobrila zahtjev Finske za ulazak u NATO

NATO ima politiku otvorenih vrata, što znači da svaka zemlja može biti pozvana da se pridruži ako izrazi interes, sve dok je sposobna i voljna da poštuje principe osnivačkog ugovora bloka

Turska je konačno odobrila zahtjev Finske za pridruživanje NATO, čime su okončana višemjesečna odlaganja, ali istovremeno je nastavila da blokira Švedsku da se pridruži vojnom savezu.

Turski parlament je u četvrtak jednoglasno glasao za članstvo Finske, otklanjajući posljednju prepreku u procesu pridruživanja.

Glasanje je ispunjenje „obećanja“ turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana da će Finskoj dozvoliti ulazak u odbrambeni savez, prenosi CNN.

Turska je bila posljednja članica NATO-a koja je odobrila pristupanje Finske, iako je Mađarska to učinila tek u ponedjeljak.

Finska i Švedska decenijama su se zalagale za nesvrstavanje sa NATO-om kao način da izbjegnu provociranje Moskve. Međutim, to se promijenilo kada je počeo rat u Ukrajini i primorao dvije skandinavske zemlje da preispitaju svoj neutralni status.

Ogromna većina članica NATO-a pozdravila je njihove prijave i odobrila ih za nekoliko nedjelja. Ali dvije zemlje – Turska i Mađarska – počele su da koče proces.

NATO ima politiku otvorenih vrata, što znači da svaka zemlja može biti pozvana da se pridruži ako izrazi interes, sve dok je sposobna i voljna da poštuje principe osnivačkog ugovora bloka.

Međutim, prema pravilima pristupanja, svaka država članica može staviti veto na pristupanje nove zemlje.

Erdogan je optužio Finsku i Švedsku za smještaj kurdskih “terorističkih organizacija”, dok je mađarski premijer Viktor Orban tvrdio da „šire laži” o vladavini prava u njegovoj zemlji.

Turska i Mađarska su kasnije ublažile svoj stav o pristupanju Finske, otvarajući vrata njenom članstvu ranije ovog mjeseca. Međutim, i dalje se protive pridruživanju Švedske – barem za sada.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve