Australijsko ministarstvo vanjskih poslova i trgovine saopštilo je 11. septembra da “pruža konzularnu pomoć porodicama tri australijska državljana pritvorena u Iranu”.

Ilustracija

Nijesu dali dodatne informacije navodeći da se brinu za njihovu privatnost.

Britansko ministarstvo vanjskih poslova kasnije je saopštio da se ministar vanjskih poslova Dominic Raab “jutros sastao s iranskim ambasadorom i izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog broja državljana sa dvojnim državljanstvima koje je Iran pritvorio i uslova u kojima se nalaze.”

Izjave su uslijedile nakon što su australijski i britanski mediji objavili da su dvije žene sa britansko-australskim dokumentima i jedan Australijanac već neko vrijeme iza rešetaka u Iranu.

Australijska televizijska kuća ABC javila je da je jedna žena u zatvoru već skoro godinu dana, dok su par, druga žena i australijski državljanin, privedeni prije otprilike 10 sedmica.

Par su priveli pripadnici Islamske revolucionarne garde zbog kampovanja u vojnom području u blizini Teherana, javlja BBC na perzijskom jeziku.

Australijska vlada je 9. septembra ažurirala preporuke za putovanja u Iran navodeći da bi “zbog rizika da stranci, uključujući Australijance, mogu biti proizvoljno pritvoreni ili uhapšeni, putnici bi trebali preispitati potrebu da putuju u zemlju.“

Komentari

avatar